Bert Anciaux stopt met de politiek

maandag 11 februari 2019 - 16:13
Kristel Smout
Bert Anciaux
Bert Anciaux heeft aangekondigd dat hij uit de politiek stapt. Hij is dus ook geen lijsttrekker meer voor de sp.a in Brussel. Geen gemakkelijke beslissing, want politiek is zijn leven.

Anciaux was jarenlang één van de populairste politici van het land. Hij was onder meer Vlaams minister van cultuur. "Als kind was ik al geïnteresseerd in politiek. Mijn grootste droom was secretaris-generaal worden van de NAVO," lacht Bert. "Op school was ik een rebelse en actieve student. We organiseerden toen al zitstakingen en betogingen. Maar mijn politieke loopbaan is begonnen in Brussel als gemeenteraadslid in de jaren '80. Het was de tijd dat Paul Vanden Boeynants burgemeester wou worden. Hij zei altijd : 'Bert, het is niet belangrijk wàt de mensen over jou vertellen, àls ze maar iets vertellen.' 

Politiek beest

Het was voor Bert Anciaux een moeilijke beslissing om uit de politiek te stappen. "Ik ben een politiek beest en het geeft een kick om een lijst te trekken. Maar ik kon niet blijven doen wat ik vandaag doe. Ik heb jarenlang 200 per uur gewerkt en dubbele shiften gedraaid en dat kan ik niet meer. Ik wil ook meer tijd maken voor mijn gezin. En bovendien is de politiek harder en ruwer geworden en ik kan er minder goed tegen. Ook de gal die mensen soms spuwen op sociale media, daar heb ik het moeilijk mee." 

Ouder worden

De leeftijd speelt ook een rol. Bert Anciaux is nu 59 jaar. "Tot enkele jaren geleden dacht ik nog dat ik een dertiger of veertiger was. Maar veel eisen van jezelf, dat gaat niet meer op deze leeftijd. En als ik iets doe, wil ik het goed doen. Hoe ouder je wordt, hoe meer je beseft dat er ook andere dingen in het leven belangrijk zijn." Bert gaat zich nu inzetten voor een woon-zorgcentrum in Neder-Over-Heembeek. "Dit is zalig, voor alle energie die je daar in steekt, krijg je zoveel warmte en plezier terug. Ik zie de bewoners allemaal graag en daar wil ik voor door het vuur gaan." 
 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!