Bezieler gehandicaptenkaart : "Ik moest van mijn auto naar mijn werk kruipen"

woensdag 30 oktober 2019 - 16:48
Afgelopen jaar waren er de helft minder fraudegevallen met een gehandicaptenkaart dan het jaar voordien. Dat komt door een nieuwe app waarmee gemakkelijker gecontroleerd kan worden of bestuurders de parkeerkaart voor gehandicapten misbruiken.

"Ik moest van mijn auto naar mijn werk kruipen"

Het bestaan van de gehandicaptenkaart en -parkeerplaatsen hebben we te danken aan één man uit Linden, bij Lubbeek: Arthur Meurrens (90). Hij streed jaren voor de eerste gehandicaptenkaart, vandaag zijn er bijna 500.000 in omloop. Arthur kreeg als baby polio en raakte verlamd. Samen met de toenmalige fietsenmaker van Linden ontwikkelde hij als kind al zijn eerste rolstoel. Later reed hij als eerste in de jaren 50 rond met een auto die aangepast was voor mensen zonder benen. Met die auto parkeerde hij zich dagelijks voor de deur van zijn werkgever op de Bondgenotenlaan in Leuven, maar daar mocht hij eigenlijk niet staan. "Maar als ik niet voor de deur parkeerde moest ik soms 30 meter over de grond kruipen in weer en wind, omdat ik mijn rolstoel niet kon meenemen in mijn autootje."

Arthur kreeg een hele hoop PV's tot hij zelfs voor de rechter moest verschijnen. "Zonder advocaat ben ik naar de rechtbank gegaan. Ik heb mijn situatie uitgelegd en direct gelijk gekregen van de rechter," vertelt Arthur trots. Arthurs verschijning voor de rechtbank was de aanzet voor de katholieke vereniging van gehandicapten om te pleiten voor speciale parkeerplaatsen en een gehandicaptenkaart. Die kwamen er allebei in 1973.

Te veel misbruik

Arthur is tevreden met terugval van het aantal fraudegevallen, maar dat is voor hem nog niet genoeg. "Er is nog te veel misbruik. Er staat geen vervaldatum op de kaart. Daardoor kunnen mensen de kaart soms gemakkelijker houden." Arthur blijft als negentigjarige nog even strijdlustig als vroeger en hij heeft ook nieuw doel. "Ik zou het fantastisch vinden als alle nieuwe appartementsgebouwen verplicht toegankelijk worden gemaakt voor rolstoelgebruikers." 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!