Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Brusselaar Pieter Elsen vist plastic uit het kanaal met een kajak

ma 2 sep. - 10:00

Er zijn heel wat mensen die klagen over de vervuiling van onze planeet, maar slechts weinigen doen er iets aan. De 32-jarige Pieter Elsen uit Brussel onderneemt wel actie. Hij kon het overtallige afval in het kanaal niet meer aanzien. Daarom besliste hij enkele maanden geleden om een kajak aan te kopen om plastic en afval uit het water te halen. Als je zelf ook aan deze actie zou willen meewerken, surf dan naar de Facebook pagina van 'Canal It Up'.
© Foto: Radio 2

"Op een zonnige dag in april of mei was ik langs het water in Sainctelette de krant aan het lezen en opeens passeerde er een heel grote verzameling afval op het water. Ik vond dat echt vuil en kon  niet begrijpen dat de enige waterloop in Brussel zo vervuild was. Ik heb dan ook onmiddellijk tegen mezelf gezegd dat ik daar iets aan wil doen. 2 weken later heb ik een kajak gekocht en dan ben ik beginnen te varen op het kanaal. 

Te veel afval

Elsen vist regelmatig plastic flesjes uit het kanaal. "Mensen komen iets drinken langs het water en gooien zonder na te denken hun flesjes gewoon in het water." Naast flesjes haalt Elsen ook regelmatig een voetbal uit het water: "Bijna iedere keer als ik ga varen, kom ik een voetbal tegen. Dat is spijtig voor de jongens en meisjes die ermee aan het voetballen waren. Die bal zullen ze helaas niet meer terug zien."

Negatieve gevolgen

Het duurt volgens Elsen ongeveer 30 à 40 minuten om een ton te vullen. "Als de ton te vol is, dan zien we meestal nog steeds afval in het water liggen. We kunnen dan helaas niet alles meenemen, want we moeten eerst uit het water gaan om de ton leeg te maken en te sorteren in de juiste containers. Nadien is er dan geen tijd meer om opnieuw het water in te gaan. Ik zal pas tevreden zijn als ik met een lege ton terugkom. Al het afval dat niet uit het kanaal wordt gehaald, komt uiteindelijk in de zee terecht. Dat is dus absoluut niet goed voor het maritieme leven in de zee en zelfs tot bij ons in de voedselketen is dit voelbaar." Elsen maakt zich niet enkel zorgen over het plastic afval in het kanaal, maar ook over de kwaliteit van het water. Iedere zomer ziet hij groene algen op het water drijven. Die algen ontstaan volgens hem, omdat de riolering in het kanaal terecht komt. 

Nood aan een structurele oplossing

"Ik vind dat er op korte termijn een structurele oplossing moet komen die op een automatische manier afval uit het kanaal haalt. Die oplossing moet ervoor zorgen dat het afval niet in de zee terecht komt. Het einddoel van mijn actie is om een concreet voorstel te geven aan politici om de budgetten en de juiste mensen bij elkaar te krijgen om dat te verwezenlijken."

Foto: Radio 2

Foto: Radio 2

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet