Brusselse fietsers testen dodehoekverklikker

dinsdag 16 april 2019 - 16:25
Helena Dewelde
Tientallen testpersonen en scholieren van het Maria-Boodschaplyceum in Brussel zullen de komende maanden een dodehoekverklikker testen op hun fiets. Het apparaatje waarschuwt hen en de truckchauffeurs wanneer ze zich in de dode hoek bevinden en kan zo hopelijk verkeersongevallen voorkomen.

Het nieuwe model van het Sofalert-systeem werd vandaag voorgesteld en nu zal het dus de komende maanden getest worden door de Brusselse scholieren. Het systeem is ontwikkeld na een dodelijk ongeval in 2016. Toen kwam Sofie De Ridder (12) uit Eppegem om het leven bij een dodehoekongeval toen ze met de fiets op de allerlaatste dag van het schooljaar naar huis reed.

SofAlert

Enkele vriendinnen van Sofie zijn daarna op het idee gekomen om een toestelletje –SofAlert- te ontwikkelen om dat soort ongevallen te voorkomen. Ze willen samen met de ouders van Sofie dat haar dood niet tevergeefs was. "Als er ook maar één kind daardoor gered wordt, zodat gezinnen niet het zelfde immense verdriet moet ondergaan als wij hebben gevoeld, dan is het project al een succes", zegt Ann Segers, de moeder van Sofie.

Hoe werkt dat nu? 

Els Dauwe, mama van een van de vriendinnen van Sofie, zette haar schouders mee onder het project. Ze legt uit hoe het systeem werkt.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!