Buurtbewoners stappen naar Raad van State tegen uitbreiding De Montil in Affligem

vrijdag 12 juli 2019 - 06:39
Heleen Luyckx
De buurtbewoners van het congrescentrum De Montil in Essene bij Affligem gaan de uitbreidingsplannen van het bekende bedrijf aanvechten. Ze stappen naar de Raad van State uit vrees voor verkeersoverlast en nachtlawaai.

"Het ruimtelijk uitvoeringsplan werd op maat geschreven van De Montil en heeft totaal geen rekening gehouden met de zorgen en opmerkingen van de inwoners van Essene", vertellen buurtbewoners Ian Panné en Olivier Declercq. 

Leefbaarheid bewaren

Daarom stappen de buurtbewoners naar de Raad van State. “We hadden eerder al zestig bezwaarschriften ingediend, maar die werden door de gemeente slechts oppervlakkig bekeken”, luidt het. “Onze bezwaren werden als onvoldoende beschouwd om de plannen alsnog bij te sturen. Dat is niet ernstig. Wij willen de eigenheid en de leefbaarheid van ons dorp bewaren. Daarom hebben we met zijn allen een raadsman aangesteld en gaan we voor de nietigverklaring van het ruimtelijk uitvoeringsplan.”

Rijke geschiedenis

Het sport- en congrescentrum De Montil werd in de jaren 70 al opgestart in de gebouwen van de voormalige melkerij. “Tegen het oorspronkelijke sportcomplex met twee feestzalen heeft niemand bezwaren ingediend”, zeggen de buren. “Toen was de feestzalencapaciteit nog beperkt tot 100 of 150 personen. Intussen is De Montil uitgegroeid tot een congrescentrum van 5 hectare groot, met veertien zalen en een capaciteit van 3.500 mensen.”

Overlast

De buren vrezen overlast zoals mobiliteitsproblemen, slechte luchtkwaliteit en nachtlawaai. “En in de huidige plannen wordt niet de minste moeite gedaan om die overlast tegen te gaan”, vervolgen Ian Panné en Olivier Declercq. “Integendeel zelfs, de overlast dreigt door de uitbreiding alleen maar groter te worden. We hebben bij de gemeente helemaal geen inspraak gekregen in dit dossier. Daarom rest ons geen andere keuze dan een dure en tijdrovende procedure op te starten.”

De zaakvoerders van De Montil maakten eerder al duidelijk dat de uitbreidingsplannen vooral het comfort van de klanten moeten verbeteren en niet zozeer de capaciteit verhogen.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!