Chiroleider redt leven van pastoor Vital Orolé uit Diegem: "Ik heb gewoon gedaan wat ik moest doen"

dinsdag 14 januari 2020 - 08:54
Jana Smeets
Foto: Vital Orolé
Een stukje vlees is pastoor Vital Orolé uit Diegem onlangs bijna fataal geworden. Toen het stukje vast kwam te zitten in zijn keel, snelde chiroleider Tim Calcoen te hulp door de pastoor te reanimeren. En met succes. "Ik deed gewoon mijn plicht als mens."

De pastoor van Diegem, Vital Orolé, heeft al veel meegemaakt in zijn leven. Hij is 88 jaar en zou de langst zittende priester van Vlaanderen zijn. Vorig jaar mocht hij nog op audiëntie bij de paus en werd hij gekroond tot ereburger van Machelen. Maar het jaar 2020 startte minder goed voor meneer pastoor. Op een etentje met vrienden kwam een stukje vlees vast te zitten in zijn keel. De aanwezigen belden daarop de hulpdiensten, maar ook de 23-jarige Tim Calcoen, voorzitter van de Chirojongens Diegem. Tim is vrijwilliger bij de brandweer van Vilvoorde en verpleger in opleiding.

Automatisme

"Ze wisten dat ik in de buurt was en daarom belden ze mij op", vertelt Tim in Start Je Dag op Radio 2 Vlaams-Brabant. "Ik was snel daar en heb gewoon op automatische piloot gedaan wat ik dacht dat ik moest doen. Ik ben hem beginnen reanimeren tot hij weer een hartslag en ademhaling had. En dan hebben we gewacht op de hulpdiensten."

Held?

Volgens de spoedarts zou pastoor Vital er niet meer zijn als Tim niet had ingegrepen. "Mensen noemen me nu een held, maar zo voel ik me niet. Ik heb gewoon gedaan wat ik moest doen, er was een mens in levensnood." Intussen heeft Tim meneer pastoor al enkele keren bezocht in het ziekenhuis. "Het gaat heel goed met hem en daar ben ik heel blij om."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!