Dilbeek wil bouwwoede stoppen met nieuwe bouwtaks

dinsdag 3 december 2019 - 15:41
Thomas Van den Hoof
Dilbeek wil op zijn manier een soort van betonstop invoeren. Er komt een forse taks op nieuwe woningen. Ook bouwen wat en waar je wil wordt moeilijker. De opvallende maatregel staat in het meerjarenplan van de gemeente.

De woningmarkt in Dilbeek staat onder zware druk. Er willen veel mensen komen wonen, net zoals in de andere Vlaamse randgemeenten rond Brussel. De bouwwoede is duidelijk zichtbaar. Zo worden er veel appartementen bijgebouwd. "Die appartementisering willen we graag stoppen", zegt het gemeentebestuur. In het meerjarenplan zit er daarom een taks op de nieuwbouw van woningen. En de bouwregels worden, waar mogelijk, verstrengd.

43.000 inwoners

"Onze bevolking groeit zienderogen aan. Hoe meer inwoners er komen, des te meer mensen gebruik maken van onze infrastructuur zoals wegen, scholen en sporthallen bijvoorbeeld", argumenteert burgemeester Segers. "We hebben nu al 43.000 inwoners en als we niet ingrijpen zitten we binnen afzienbare tijd aan 50.000. Maar dan kunnen we Dilbeek niet houden zoals het nu is. Daarom vinden we een remmende maatregel aannemelijk."

Wonen in eigen gemeente

"We gaan ook proberen om de woningmarkt wat meer te regisseren: waar mag je bouwen, hoe mag je bouwen? Het kan niet meer de bedoeling zijn om zomaar alle gaten op te vullen met flats of villa's." Maar de gemeente gaat ook bekijken voor wie de nieuwe woningen en flats bestemd zijn. "Voor dat laatste aspect gaan we inspiratie halen bij onze buurgemeente Sint-Pieters-Leeuw.  Want de mensen van Dilbeek moeten natuurlijk de kans krijgen om in de eigen gemeente te blijven wonen", besluit de burgemeester.

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!