Doos stempels boosdoener van ontruiming NAVO-site in Kester

vrijdag 12 juli 2019 - 06:15
Kirsten Simons
Donderdag werden 20 huizen in de buurt van de militaire basis van de NAVO in Kester bij Gooik ontruimd. Een verdacht pakket was afgeleverd bij het communicatiecentrum van de NAVO, de inhoud bleek een doos stempels.

Rond twee uur donderdagmiddag was er plots alarm op de NAVO-site in Kester omdat er een verdacht pakket geleverd was. Burgemeester Michel Doomst van Gooik: "Via het scansysteem werd het pakje onmiddellijk als 'gevaarlijk' of 'mogelijk gevaarlijk' gedetecteerd. De politie en brandweer werden onmiddellijk verwittigd, en ook de ontmijningsdienst DOVO kwam ter plaatse. Zij hebben het pakje onderzocht en blijkbaar zaten in de pakjes stempels die een bepaald product verspreiden dat het scansysteem in verwarring kan brengen. De conclusie is dat het scansysteem op de NAVO nauwkeuriger zal moeten werken, willen we dit niet regelmatig voorhebben. Het zou een röntgensysteem moeten zijn, zodat je veel nauwkeuriger kan weten wat in het pakje zit en het gevaar kan inschatten." 

Ontruiming 

Het alarm kwam er dus rond twee uur in de namiddag, onmiddellijk werden 20 huizen in de buurt ontruimd. "Alles heeft in totaal vier uur geduurd", zegt burgemeester Doomst. "De omwonenden hebben in totaal zo'n drie uur hun huizen moeten verlaten. Er was een perimeter van 200 à 300 meter ingesteld. Gelukkig moesten de mensen niet ver gaan en konden ze gewoon wat wandelen. Er waren ook enkele kinderen aan het spelen op de Kesterheide, daar heeft men het zeker voor het onzekere genomen en hen naar de sporthal van Gooik gebracht. Het effect was al bij al beperkt. Het was een goede oefening waar we voor de toekomst wel lessen uit moeten trekken."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!