Drukjacht in natuurgebied De Doode Bemde: twee everzwijnen geschoten

vrijdag 29 november 2019 - 15:21
Kirsten Simons
Foto: Agentschap voor Natuur en Bos
In de nacht van donderdag op vrijdag is een stille drukjacht gehouden op everzwijnen in natuurgebied De Doode Bemde in Neerijse, Huldenberg. Het everzwijn is sinds 2016 terug in het Meerdaalwoud en de Dijlevallei, hun populatie neemt de laatste jaren enorm toe. "Bejaging is de enige manier om de populatie in toom te houden", klinkt het bij het Agentschap voor Natuur en Bos.

Tussen 1958 en 2008 werden er in Vlaams-Brabant amper everzwijnen waargenomen. In 2016 werden de eerste biggen waargenomen in het Meerdaalwoud, en de laatste jaren neemt hun aantal toe. In normale omstandigheden houden voedselgebrek, strenge winters en natuurlijke vijanden een everzwijnenpopulatie onder controle. Maar de ijskoude winters worden steeds zeldzamer, natuurlijke vijanden ontbreken en aan voedsel (maïs, eikels) is in ons landschap geen gebrek. Daardoor nam de populatie snel toe ten zuiden van Leuven.

Twee slachtoffers 

Maar de grote populatie zorgt voor heel wat problemen. Landbouwers lijden schade en privétuinen worden omgewoeld tijdens nachtelijke everzwijnbezoeken. Er werden meerdere verkeersongevallen met everzwijnen geregistreerd en ook in de bos- en natuurgebieden verstoort een overpopulatie het ecologisch evenwicht. Daarom mag er op de dieren gejaagd worden. De drukjacht gisteren in de Doode Bemde in Neerijse leverde twee everzwijnen op. 

Extra drukjachten

Volgens het Agentschap Natuur en Bos mogen er dit jaar nog 40 everzwijnen geschoten worden. Regiobeheerder van het Meerdaalwoud Bart Meuleman: "Wij zetten nu alle zeilen bij, en gaan dit jaar nog twee drukjachten houden. Telkens zijn er meer dan 100 jagers, vrijwilligers, boswachters mee gemoeid. Ik weet dat dat voor heel wat mensen harteloos overkomt om een diersoort die hier thuishoort te schieten, maar we moeten rekening houden met onze buren, de boeren en zeker met de veiligheidssituatie. Daarom is het voor ons belangrijk dat het everzwijnenbestand goed gereguleerd wordt.  

 

Foto Wikipedia: Tijdens een drukjacht worden everzwijnen in beweging gedreven, terwijl een andere jager vanuit een kijkhut schiet. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!