Eerste migratiemuseum in ons land opent deuren

donderdag 10 oktober 2019 - 20:27
Willy Vanthienen
Voor het eerst in ons land is in Molenbeek een migratiemuseum geopend. Het museum geeft de verhalen weer van de eerste generatie gastarbeiders, van de vroegste bewoners van het Klein Kasteeltje, oorlogsvluchtelingen en vele andere migranten. Het is een initiatief van het integratiecentrum Foyer.

"Dit museum is een primeur niet alleen voor Brussel, maar ook voor België", zegt initiatiefnemer Johan Leman van Foyer. Het bestaat uit een atelier op het gelijkvloers, de vaste opstelling op de eerste verdieping en een tentoonstelling over de huidige vluchtelingenproblematiek op de tweede verdieping. 

Migratie en Brussel

"Het migratiemuseum op de eerste verdieping bestaat uit kijkdozen waar je de verhalen kunt beluisteren en bekijken", voegt Johan Leman eraan toe. "Je ziet er ook verschillende voorwerpen uit tal van gemeenschappen zoals India, Argentinië, China, Rusland, Rwanda, Turkije.  Het wil ook hulde brengen aan de vele migranten die Brussel hebben gemaakt tot wat het vandaag is", zegt Leman.  Er leven maar liefst 184 verschillende nationaliteiten. Elke dag komen nieuwe mensen aan en vertrekken er anderen weer. Allemaal hebben ze hun droom, hoop en hun verhaal.  "Eigenlijk is Brussel een wonder", vertelt Leman, "waar de mensen fier mogen op zijn."  Leman droomt ervan om later ook de periode van VOOR de Tweede Wereldoorlog met onder andere Joodse, Armeense, Waalse en Vlaamse migratiestromen te integreren in dit migratiemuseum. 
 

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!