Eerste trambus komt in Vlaams-Brabant

dinsdag 23 april 2019 - 16:30
Kristel Smout
Binnenkort zal de allereerste trambus rijden in de noordrand rond Brussel. Niet toevallig, want daar hebben ze veel last van files. De trambus moet een alternatief worden voor de auto. En bovendien combineert een trambus de voordelen van de tram en de bus.

Over enkele maanden rijdt de eerste trambus in de noordrand. 'Best of both worlds', zo kan je de trambus omschrijven. "Een trambus is dubbel zo lang als een gewone bus en kan dus veel meer mensen vervoeren", vertelt de grote baas van De Lijn, Roger Kesteloot. "Een trambus heeft geen sporen nodig zodat die wendbaarder is. En het is een hybride bus waardoor die veel stiller is dan een gewone bus."

Minder files

De Lijn hoopt dat de trambus de files kan verminderen. "We hopen op termijn 10.000 auto's van de weg te kunnen halen met deze trambus", zegt Kesteloot. "Die komt er in de filegevoelige noordrand. De trambus rijdt van en naar de luchthaven, en er komen ook stopplaatsen in Vilvoorde, aan de Heizel en het UZ Jette."

Vanaf 1 september zullen er 14 trambussen rijden. "We gaan tussen nu en het einde van de zomer 50 chauffeurs opleiden om met die trambus te leren rijden. We zijn ook nog aan het bekijken om op andere plekken trambussen in te leggen.  Er lopen studies rond trambussen in steden zoals Leuven bijvoorbeeld, maar daarover kan ik nog niks zeggen." 
 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!