Ex-Senaatsvoorzitter en voormalig burgemeester van Ukkel Armand De Decker is overleden

donderdag 13 juni 2019 - 05:20
Armand De Decker is op 70-jarige leeftijd overleden. De Decker was jarenlang voorzitter van de Senaat voor de Franstalige liberalen (MR). Hij was ook burgemeester van Ukkel en minister voor Ontwikkelingssamenwerking onder premier Guy Verhofstadt.

Vorig jaar stapte De Decker uit de MR in de nasleep van Kazachgate. In die zaak zou hij onder druk van een rijke zakenman de zogenoemde afkoopwet sneller tot stand hebben laten komen.

Ukkel

De Decker ging in Ukkel wonen, de gemeente van zijn echtgenote. Daar was hij vanaf eind jaren 80 actief in de gemeentepolitiek. Eerst als gemeenteraadslid en schepen en in 2006 werd hij er burgemeester. De MR zat stevig in het zadel in Ukkel, maar door Kazachgate werd De Deckers burgemeesterschap openlijk in vraag gesteld door Ecolo en DéFi. Op 17 juni 2017 zwichtte De Decker onder de druk en nam ontslag als burgemeester.

Senaat

In 1995 werd De Decker ook lid van de Belgische Senaat. Van 1999 tot 2004 en van 2007 tot 2010 was hij de voorzitter van de Senaat. De periode daartussen was hij federaal minister van Ontwikkelingssamenwerking, waardoor zijn mandaat van senator onderbroken werd. Van 2010 tot 2014 was hij de derde ondervoorzitter van de Senaat.

Kazachgate

De afgelopen jaren is de naam van De Decker opgedoken in Kazachgate, waarin hij ervan verdacht werd dat hij onder druk van de Oezbeekse zakenman Patokh Chodiev de zogenoemde afkoopwet sneller tot stand zou hebben laten komen. De Decker zei dat hij enkel als advocaat was opgetreden in het dossier. Vorig jaar nam hij ontslag uit de MR, hij bleef wel zitten in het Brussels Parlement. 

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!