Familiebedrijf Aardappelen Vanhoebroeck wil Vlaams-Brabants uithangbord van Korte Keten worden

donderdag 6 augustus 2020 - 17:14
Lise Everaerts
De provincie Vlaams-Brabant gaat dit jaar opnieuw op zoek naar een nieuw uithangbord van de Korte Keten. Een manier van verkopen waarbij een rechtstreekse band tussen de producent en de klant centraal staat. Een van de vijf kanshebbers is aardappelbedrijf Vanhoebroeck in Orsmaal bij Linter. Twee zussen, Annie en Vera Vanhoebroeck, namen enkele jaren geleden het bedrijf over van hun ouders.

Vanmiddag maakte Sonny Vanderheyden een uur lang radio vanop hun boerderij. Annie en Vera vinden het vooral fijn hoe ze van hun hobby hun beroep hebben kunnen maken. “Ik denk dat die kriebel er altijd heeft ingezeten bij ons. Van kleins af aan keken we ernaar uit om na de schooluren met papa mee het veld op te gaan en mama te helpen. Voor mij was het logisch, ik zou niets anders willen doen”, aldus Annie.

Meer werk tijdens coronacrisis

De taken zijn goed verdeeld: Vera zorgt voor de verpakking van de aardappelen en de verkoop in de winkel, terwijl Annie de papierwinkel en de bestellingen voor haar rekening neemt. Zowel telen als sproeien doen ze allemaal zelf. Naast aardappelen oogsten ze ook suikerbieten, tarwe en gerst. Het is hard werken en zeker geen nine-to-five-job. “Eigenlijk is iedere dag anders. Dat is afhankelijk van het seizoen en wat er die dag moet gebeuren. Hoeveel bestellingen je binnen hebt en hoeveel voorraad je nog in de winkel hebt.” Sinds de coronacrisis hebben de twee zussen het druk, want steeds meer mensen kopen graag lokale producten. De aardappelen van Vanhoebroeck vind je ook in de winkel van fruitbedrijf Vanhellemont in Tienen. Verder verkopen de zussen ook aan een groothandel die de aardappelen aan restaurants, frituren en kermisuitbaters levert.

In familiehanden

Mama Lutgard is het uithangbord van het bedrijf. Hoewel het hard werken is, doet ze het nog altijd even graag. Ze werkt samen met Vera in de winkel, waar ze tijdens het seizoen naast aardappelen ook kersen en aardbeien verkoopt. Ze is heel trots op haar dochters en tevreden dat het bedrijf nog steeds in familiehanden is. “Anders moest het allemaal verkocht worden en we hebben dat zoveel jaren samen opgebouwd”, aldus Lutgard.

Stemmen voor de Korte Keten Kop verkiezing kan op de website van de provincie Vlaams-Brabant.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!