Gemeenteraad Herent houdt zich afzijdig in discussie rond moskee in Wilsele

woensdag 11 september 2019 - 09:34
Lieselot Terryn
De gemeenteraad van Herent heeft beslist om geen advies uit brengen over de intrekking van de erkenning van de "Al Ihsaan" moskee in Wilsele, deelgemeente van Leuven. Herent werd om advies gevraagd omdat de gemeente in hetzelfde werkingsgebied ligt. Het schepencollege besliste gisterenavond om zich niet uit te spreken over de zaak, tot grote verontwaardiging van de oppositiepartijen.

Vlaams minister-president Liesbeth Homans (N-VA) wil de erkenning van de "Al Ihsaan" moskee in Wilsele intrekken. Volgens Homans zijn er zware aanwijzingen dat er in de moskee les wordt gegeven op basis van het radicale Salafisme. Homans vroeg in de zaak advies aan Leuven, Herent, de provincie Vlaams-Brabant en aan het Executief van Moslims. De Leuvense gemeenteraad sprak zich eind augustus duidelijk uit tegen de intrekking

"Herent heeft geen band met de moskee"

Gisteren kwam het voorstel op de agenda van het Herentse schepencollege. Daar werd beslist om geen advies uit te brengen. "Wij zijn nagegaan wat we weten over de moskee, welke feiten er bekend zijn op ons grondgebied en of het bestuur bijvoorbeeld contacten heeft gehad met de moskee", zegt burgemeester Astrid Pollers (N-VA). "Uit dat onderzoek blijkt dat Herent op geen enkele manier iets te maken heeft met de moskee in Wilsele. Daarom dat wij ons hebben onthouden."

Oppositiepartijen kiezen voor dialoog met moskee

De Herentse oppositiepartijen zijn het echter oneens met deze beslissing. "Het feit dat men niet tegen de minister ingaat, is eigenlijk zeggen dat ze gelijk heeft", zegt Jos Vandikkelen (Groen). "Wij pleiten dan ook samen met de andere oppositiepartijen om de intrekking van de erkenning negatief te adviseren en te kiezen voor dialoog, samenwerking en verbondenheid. We nodigen Homans uit om in gesprek te gaan met de "Al Ihsaan" moskee over de bezorgdheden."

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!