Geruzie over verkiezingsborden blijft aanhouden in Londerzeel

maandag 15 april 2019 - 19:19
Sofie Verbrugge
In Londerzeel liggen de regels over het plaatsen van verkiezingsborden nog maar eens onder vuur. Sinds dit jaar mogen er geen borden meer staan op privé-domeinen buiten de bebouwde kom. Minister Maggie De Block (Open VLD) vindt de maatregel onwettig, N-VA diende klacht in.

In Londerzeel is één van de eerste verkiezingsborden een feit. Het bord staat in de Sint-Jozefstraat en is een bord voor Theo Francken en Ben Weyts van N-VA. Het bord staat reglementair want het staat binnen de bebouwde kom op een privé-domein. Sinds kort mag je buiten de bebouwde geen bord meer plaatsen. Raamaffiches mogen wel nog.

Landelijk karakter 

De meerderheidspartijen LWD, CD&V en Groen hebben dat beslist. Zij wilden graag iets doen aan de wildgroei van affiches in de aanloop naar verkiezingen. Wie zich niet aan de regels houdt, kan een GAS-boete krijgen van maximaal 350 euro

Klacht bij de gouverneur 

Die beperking van het nieuwe bestuur van Londerzeel ligt nog altijd onder vuur. Nadia Sminate (N-VA) voelt zich als kandidate voor het Vlaams Parlement geviseerd en diende klacht in bij de gouverneur. Ook Maggie De Block die de federale lijsttrekker is voor Open VLD vindt de maatregel onwettig. Dat laat haar man Luc Asselman weten die verantwoordelijk is voor haar campagne. Want verkiezingspropaganda is normaal vrijgesteld van vergunningen volgens de Vlaamse wetgeving. 

De maatregel zal dus misschien nog een staartje krijgen. Het is afwachten wat de gouverneur nu zal beslissen. De verkiezingsaffiches van Maggie De Block zullen trouwens pas vanaf 1 mei in het straatbeeld van Londerzeel te zien zijn. 

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!