Grote patrijzentelling in Bekkevoort

donderdag 15 augustus 2019 - 14:09
Kirsten Simons
Foto: Hennie Cuper (Flickr.com)
Wildbeheereenheid ‘De Bekkevoortse’ houdt telt vandaag alle patrijzen in de regio tussen Diest en Tielt-Winge. In totaal gaat het om een gebied van zo'n 7000 hectare. Ze willen weten hoeveel patrijzen er precies in de buurt zitten.

De patrijs staat op de zogenoemde rode lijst van diersoorten in Vlaanderen, dat wil zeggen dat de soort niet bedreigd is, maar wel kwetsbaar. De wildbeheereenheid in Bekkevoort wil daarom weten hoeveel patrijzen er in haar werkgebied wonen. "We organiseren samen met een aantal andere organisaties zoals Natuurpunt en het Agentschap voor Natuur en Bos een open telmoment", zegt secretaris Johan Pelgrims van ‘De Bekkevoortse'. "Elke jachtrechthouder weet hoeveel patrijzen hij heeft, maar het is belangrijk om een beeld te krijgen van het hele patrijzenbestand. We mogen niet elke patrijs afschieten, want dan hebben we er in de toekomst geen meer over."

Speciale vogel

"De patrijs is een heel speciale vogel", vindt Johan Pelgrims. "Het is eigenlijk de edele soort van het kleinwild. Het is een kleine en snelle vogel en bovendien erg lekker. De patrijs is ook een heel sluw dier, maar tegelijk heel stressgevoelig en waakzaam. In de nesten zitten maar 5 tot 8 kleintjes en die worden vaak belaagd door roofdieren." 

Patrijzenbestand 

De wildbeheereenheid ‘De Bekkevoortse’ wil het patrijzenbestand op pijl houden en doet daarvoor heel wat inspanningen. "Zo plaatsen we voederplekken, bijenhotels en hoge struiken", zegt Johan Pelgrims. "We doen er alles aan om de jacht op de patrijs te mogen behouden. Alles gebeurt in overleg met de landbouwers en de jagers. Het aantal patrijzen is gelijk gebleven dankzij onze inspanningen. Doen we dat niet, dan zal de patrijs verdwijnen."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!