Half miljoen Brusselaars schakelen over naar "rijk" aardgas

woensdag 15 mei 2019 - 14:28
Thomas Van den Hoof
gasstation
Het Brussels Gewest bereidt zich voor op de omschakeling van arm naar rijk aardgas. Dat moet omdat de gaswinning in Nederland op termijn wordt stopgezet. De verbranding van rijk aardgas geeft meer energie, om te verwarmen bijvoorbeeld. Maar eerst moeten alle gasketels gecontroleerd worden.

De omschakeling geldt voor alle soorten gebruikers, zowel gezinnen als bedrijven dus. Netbeheerder Sibelga heeft het Brussels Gewest verdeeld in 4 zones. Voor die zones is een timing opgesteld, die loopt van volgend jaar tot en met 2023. Alle gebruikers moeten in die periode hun toestel verplicht laten verifiëren. Niet alleen de klassieke gasketel dus, maar bijvoorbeeld ook een decoratieve open haard die op gas werkt. Die controle kan gebeuren tijdens het verplichte periodieke nazicht, dat om de twee jaar moet gebeuren. 

controle gasketel

"Zowat alle toestellen kunnen na een technische aanpassing werken op rijk gas", verzekert Iris Fostiez van Sibelga. "Alleen gasketels van voor 1978 kunnen niet aangepast worden. Zij moeten dan ook door een nieuwe ketel vervangen worden." Mensen die het niet breed hebben kunnen voor de controles en een eventuele vervanging een beroep doen op energiepremies van het Brussels Gewest. Volgens Sibelga zal de overstap naar rijk aardgas geen invloed zal hebben op de tarieven. Alle informatie over de omschakeling vind je op de website van Sibelga.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!