Halle promoot preventief darmkankeronderzoek

maandag 15 april 2019 - 15:34
Sofie Verbrugge
stadhuis van Halle
Foto: Napoleon Vier (Wikipedia)
Slecht 41% van de Hallenaren doet mee aan preventieve tests om darmkanker op te sporen. Dat is 10% minder dan het gemiddelde in Vlaanderen. Gemeenteraadslid Nelly Lanis (N-VA) vindt het daarom tijd voor actie.

De gemeenteraad van Halle wil het preventief darmkankeronderzoek meer gaan promoten in de stad. Het voorstel komt van gemeenteraadslid Nelly Lanis (N-VA). "Het is belangrijk dat mensen deelnemen aan dit onderzoek. Bijna al onze vijftigplussers komen in aanmerking voor de test. We gaan daarom onze vijftigplussers actief aanschrijven om hen te overhalen om zeker mee te doen. Want darmkanker is één van de drie meest voorkomende kankers in België. Elk jaar sterven er 2.000 mensen aan die ziekte. Nochtans is de genezingskans groot als de ziekte snel wordt opgespoord."

Zelf mee geconfronteerd 

Nelly Lanis weet ook uit eigen ondervinding hoe belangrijk het onderzoek is. "Eind vorig jaar ben ik in mijn gezin zelf geconfronteerd geweest met dit preventieve darmkankeronderzoek. Dat onderzoek was alarmerend, maar dankzij de preventieve test was er enkel een operatie nodig. En dus geen zware nabehandeling. Daarom vind ik het heel belangrijk om mensen te behoeden voor zware ziektes", vertelt het gemeenteraadslid.

Eenvoudig, snel en gratis 

Daarnaast wil Halle ook graag het charter van gezonde stad onderteken. Een ideale context om hun actie te lanceren. "De mensen zijn bang voor, de test maar het is eigenlijk een heel eenvoudige test. Het is gratis en wordt naar je thuis gestuurd. Je kan dan de test terugsturen via een gesloten omslag. Het is dus helemaal niet moeilijk of pijnlijk", aldus Lanis.

Foto: Napoleon Vier (Wikipedia) (CC BY-SA 3.0)

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!