Heb jij nood aan oogyoga?

vrijdag 14 december 2018 - 08:00
Jana Smeets
In Opwijk kan je binnenkort een workshop 'oogyoga' volgen. Maar hoe doe je dat juist, yoga met je ogen? En waarvoor dient het, moet je er lenige ogen voor hebben? Yogacoach Katty Reniers gaf het team van Start je Dag een stoomcursus oogyoga.

'Wie dagelijks oogyoga beoefent, hoeft geen bril meer te dragen.' Dat is wat fervent oogyoga-beoefenaars beweren. Een straffe uitspraak. Dat moesten Jeroen en Jana van Start Je Dag toch eens met eigen ogen zien.

Te veel schermen

"In onze Westerse samenleving ontvangen onze ogen vaak een overdosis aan visuele prikkels", begint yogacoach Katty Reniers. "Het aantal uren dat we doorbrengen achter een computerscherm, tv-scherm of onze smartphone wordt almaar hoger. Daardoor gaat ons zicht achteruit. We krijgen droge ogen, vermoeide ogen, maar vaak ook problemen als bijziendheid." 

Simpel

Volgens Katty zorgen al die dingen ervoor dat onze ogen onder druk komen te staan. En die druk kan je verlichten met een simpele oefening, die zij het 'palmen' noemt. Daarbij warm je je handen op door ze in elkaar te wrijven en vervolgens leg je je handen op je ogen. "Je voelt de druk na een tijdje afnemen." 

Het ziet er alleszins een beetje gek uit:

Niks nieuw

Wie denkt dat oogyoga een modeverschijnsel van de laatste jaren is, zit mis. "Oogyoga bestaat al honderden jaren", vertelt Katty. "Lang voor er schermen bestonden die onze ogen aantastten." 

Of oogklachten verminderen door oogyoga kan het Start je Dag-team niet meteen bevestigen. Wat wel duidelijk is, is dat je er heel rustig van wordt. En dat mag wel eens op vrijdag, rustig het weekend ingaan!

Wie meer wil weten over oogyoga, kan terecht op de webpagina van yogacoach Katty Reniers.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!