"Heftruckchauffeur is een gevaarlijker beroep dan je denkt"

woensdag 8 mei 2019 - 09:23
Jana Smeets
Het aantal ongevallen met heftrucks gaat al enkele jaren in stijgende lijn in ons land. Twee jaar geleden waren het er bijna 3.500 op een jaar tijd, waarvan sommige met dodelijke afloop. Vandaag, op de dag van de heftruck, onderstreept het Brusselse heftruckbedrijf B-Close het belang van een opleiding tot heftruckchauffeur.

"Heftruckchauffeur is een gevaarlijker beroep dan je denkt", vertelt Kurt Boudt van B-CLOSE, een bedrijf in Brussel dat gespecialiseerd is het werken met heftrucks. "Chauffeurs staan vaak onder grote tijdsdruk. Ze moeten heel snel ladingen van A naar B verplaatsen. Daardoor rijden ze soms te snel en dan gebeuren er ongelukken."

"Ook gebeurt het wel eens dat ladingen verkeerd op een heftruck gezet worden", vertelt Boudt. "Ook dat heeft al tot ongelukken geleid."

"Heftruckrijbewijs ontbreekt vaak"

Om een heftruck te besturen, moeten chauffeurs dan ook over een speciaal rijbewijs beschikken. "Maar dat ontbreekt vaak, vooral in kleine KMO's", aldus Boudt. "Daarom pleiten wij ervoor dat ieder bedrijf een goeie opleiding voor hun heftruckchauffeurs voorziet."

Knelpuntberoep

Op dit moment zijn er in ons land meer dan 2000 openstaande vacatures voor heftruckchauffeur. "Hoe dat komt, weten we niet", zegt Boudt. "Het is gewoon een functie die we maar moeilijk ingevuld krijgen."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!