Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Herdenking voor gestorven daklozen in Brussel

wo 22 mei - 8:59

In het stadhuis van Brussel is een herdenking gehouden voor de daklozen die het afgelopen jaar gestorven zijn. Het Collectief Straatdoden wil op die manier aan iedereen een waardig afscheid geven. Vorig jaar waren er 68 straatdoden, al stierf niet iedereen op straat.
© Foto's: Radio 2

Het Collectief Straatdoden organiseert al twaalf jaar herdenkingen voor daklozen die het leven laten op straat in Brussel. Vorig jaar waren dat er 68. Kris Roels van het Collectief Straatdoden vindt dat cijfer nog altijd te hoog. "De afgelopen jaren is het cijfer ongeveer hetzelfde gebleven, maar als je kijkt naar tien jaar geleden is het verdriedubbeld. Dat is vreselijk nieuws. Al zijn niet alle mensen op straat gestorven. Zo zijn er 28 in het ziekenhuis overleden. Vaak hebben daklozen geen geld voor een goede gezondheidszorg. Anderen sterven dan weer van ouderdom. Toch blijft de situatie schrijnend."

Eerste stap

Volgens Kris is huisvesting de allerbelangrijkste stap vooruit. "Er is een wooncrisis, een huis kost tegenwoordig minstens 614 euro per maand. Maar dat is onbetaalbaar voor iemand met weinig geld. Maar het is wel de eerste stap om weer in de maatschappij opgenomen te worden. Ik hoop dat onze politici hier rekening mee zullen houden na de verkiezingen."

Gotische zaal

De herdenking vond plaats in de Gotische zaal van het stadhuis van Brussel en dat is voor de andere daklozen die erbij zijn erg belangrijk. Kris: "Het is een waardevolle, eervolle plaats om hier een herdenking te houden. Het is een mooie zaal, waardoor de nabestaanden, vaak ook daklozen zich gesteund voelen door de stad. Ze voelen zich ook erkend als persoon. Ze zijn iemand, als je arm bent wordt dat vaak vergeten."  

Van 20 tot 92

Aan het einde van de herdenking worden alle namen van de overledenen voorgelezen. "Het gaat om mensen van verschillende nationaliteiten: 33 belgen, 10 polen, vijf Roemenen, twee Russen, twee Congolezen, twee Marokkanen, twee mensen uit Guinea en zes mensen wiens afkomst onbekend is. De gemiddelde leeftijd is 54 jaar. De jongste is 20, de oudste 92. Maar allemaal hebben ze een waardige begrafenis gekregen en nu dus ook nog een herdenking in het stadhuis. Dat is wat telt", aldus Kris Roels. 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet