Het Heilig Hartinstituut Heverlee lanceert een stratosfeerballon

donderdag 14 maart 2019 - 14:00
Lauren Darras
Foto: Pieter Van Ingh
De leerlingen van het Heilig Hartinstituut in Heverlee lanceren een stratosfeerballon in samenwerking met scholen uit Spanje en Finland. De ballon voert tijdens zijn vlucht verschillende experimenten uit die de leerlingen mogen analyseren en voorstellen. Met het project willen ze wetenschappen meer in de kijker zetten.

Het Heilig Hartinstituut wil een eigen "Space Agency" beginnen in samenwerking met een Finse en Spaanse school. De scholen gaan samen met de leerlingen experimenten uitvoeren in de atmosfeer. In de drie landen worden stratosfeerballons opgelaten om metingen uit te voeren. 

Het project start pas volgend jaar maar de leerkrachten voeren nu al testen uit: "We analyseren zelf de resultaten en kijken of de metingen gelukt zijn, eventueel brengen we nog verbeteringen aan. We willen onze leerlingen alle kansen geven om volgend jaar zelf goede metingen uit te voeren", vertelt Pieter Van Ingh

De stratosfeerballon

De bedoeling van een stratosfeerballon is om zo dicht mogelijk bij de ruimte en de stratosfeer te geraken. Zo kunnen er verschillende experimenten uitgevoerd worden. "Een stratosfeerballon is een soort ballon waar meetinstrumenten aan hangen. Hij heeft een diameter van twee meter en is gevuld met helium. Hoe meer de ballon stijgt, hoe groter hij wordt. Op een bepaald moment ontploft hij en komen onze meetinstrumenten met een parachute terug naar beneden", zegt Pieter. 

Samenwerking

De verzamelde meetgegevens worden gedeeld met de 'zuster-teams' uit Spanje en Finland. Hierdoor kunnen de gegevens van de drie landen vergeleken en geanalyseerd worden. Studenten krijgen ook de kans om te reizen naar de twee andere scholen die meedoen met het project. Als afsluiter mogen de deelnemende leerlingen hun gegevens en beeldmateriaal voorstellen op een beurs. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!