"Hoe ouder, hoe meer kans op ernstige verwondingen in het verkeer"

donderdag 28 november 2019 - 08:19
Jana Smeets
De voorbije dagen vielen er maar liefst 4 dodelijke slachtoffers op Vlaams-Brabantse wegen. Opvallend is dat de slachtoffers allemaal ouder dan 65 jaar waren. "Ouderen zijn kwetsbaarder in het verkeer", aldus Stef Willems van VIAS. "Als iemand van 25 jaar valt, kan die daar beter tegen dan iemand van 75 jaar".

"In de eerste maanden van dit jaar zijn er in ons land 17 procent meer verkeersdoden gevallen dan vorig jaar. Voor de provincie Vlaams-Brabant is er geen verandering in vergelijking met vorig jaar." Die cijfers bracht verkeersinstituut VIAS eerder deze week naar buiten. Maar de afgelopen dagen zijn er vier dodelijke verkeersslachtoffers gevallen in Vlaams-Brabant.

"Almaar meer ouderen in het verkeer"

Volgens Stef Willems van VIAS is er geen eenduidige verklaring voor het feit dat de vier slachtoffers allemaal ouder dan 65 jaar waren. "Dat is sowieso een aandachtspunt voor de toekomst", vertelt Willems. "De komende jaren zullen er alleen maar meer ouderen in het verkeer zijn. Dat heeft te maken met de vergrijzing, maar ook met het feit dat mensen tegenwoordig langer een goede gezondheid hebben. Mensen begeven zich steeds meer ook op hoge leeftijd in het verkeer."

Ouderen rijden defensiever

Die ouderen zijn volgens Willems kwetsbaar in het verkeer. "Dat heeft niks met hun rijstijl te maken. Meestal rijden ouderen defensiever, omdat ze weten dat ze bijvoorbeeld niet meer vlot over hun schouder kunnen kijken. Maar puur fysiek zijn ze kwetsbaarder. Als een 25-jarige met de fiets valt, dan houdt die daar wat blauwe plekken aan over. Als een 75-jarige valt daarentegen, dan breekt die persoon een heup. Hoe ouder, hoe groter de kans op ernstige verwondingen."

Ook het weer en de tijd van het jaar kunnen ongevallen veroorzaken, hoewel Willems dat nuanceert. "We zien wel dat auto's in deze periode vaker slippen door gladde wegen. Daar komt dan soms een ongeluk van. Maar het is niet zo dat december bij uitstek de zwartste maand van het jaar is op vlak van verkeersveiligheid."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!