Hoegaarden: gemeente gebouwd door brouwers

dinsdag 5 februari 2019 - 16:24
Kristel Smout
Vandaag in het nieuws: AB InBev investeert 42 miljoen euro in de uitbreiding van haar bottelarij in Hoegaarden. Het bier is - vooral in het buitenland - erg populair, dus wil de brouwerij graag uitbreiden. Bier heeft het dorp eigenlijk op de kaart gezet. Meer zelfs: het dorp is eeuwen geleden opgebouwd door brouwers.

De geschiedenis van de brouwers van Hoegaarden begint in de 14de eeuw. Gids Yvan Laloup kent de hele geschiedenis: “Het begon met boeren die brouwden voor eigen gebruik en voor de mensen die hen hielpen op de boerderij. Stilaan zijn ze meer en meer gaan produceren tot ver buiten Hoegaarden.” Zelfs de kerk van Hoegaarden is gebouwd door brouwers. “Doordat brouwers zoveel inkomsten hadden, konden ze dat doen in amper 5 jaar tijd”, vertelt Yvan. “En in het midden van de kerk liggen de brouwers begraven. Hun families komen hier nog regelmatig samen en dan doen we de crypte open.”

Burgemeester-brouwer

Je hebt in Hoegaarden ook  nog verschillende oude herenhuizen en vierkantshoeves van brouwersfamilies. “De brouwers woonden daar, de brouwerijen zelf lagen wat verderop aan de waterbron. Die huizen werden ook gebruikt om te vergaderen. De meeste brouwers waren ook nog schepen, pastoor of burgemeester. Ze zwaaiden echt de plak in Hoegaarden. Zij vergaderden in kleine huisjes achter hun herenhuis, de zogenaamde "gloriettes". Vergelijkbaar met tuinhuizen nu, maar in die tijd werd daar ook plezier gemaakt in vrouwelijk gezelschap“, lacht Yvan.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!