Hoeveel homo zit er in jou? Ontdek het met de 'gay app'

maandag 21 oktober 2019 - 14:30
Kristel Smout
Een spin off bedrijf van de VUB in Brussel heeft een app voor de smartphone ontwikkeld waarmee je kan zien hoeveel procent homo of hetero je bent. Maar de holebiverenigingen hebben daar bedenkingen bij.

Je zou in je DNA kunnen zien of je homoseksueel bent, en je zou dat via een app kunnen te weten komen. De 'gay app' is niet gratis, je betaalt 5,5 euro om die app te installeren. Dan laat je je DNA-profiel opstellen en daar zou je dan kunnen uit afleiden voor hoeveel procent je homoseksueel bent.

Nutteloze app

Katharina Janssens van Mixed, de holebi-jongerenvereniging in Aarschot, heeft haar bedenkingen. Er is nog te weinig geweten over hoe DNA kan voorspellen of je aanleg hebt voor homoseksualiteit. "Er zouden vijf factoren zijn die homoseksualiteit kunnen bepalen, maar volgens een studie die onlangs verscheen, is het onmogelijk om homoseksualiteit te voorspellen", zegt Katharina, "dus die app is waarschijnlijk nutteloos."

Twijfels 

Katharina snapt wel dat jongeren die nog met twijfels zitten, dergelijke tests doen. "Ik heb vroeger zelf ook van die testjes gedaan toen ik nog twijfelde aan mijn geaardheid. Ik heb ook wel eens van die vragenlijstjes ingevuld die in 'de Joepie' stonden. Wij merken ook met onze holebivereniging dat jongeren met vragen zitten. Dat is heel normaal. Je wordt niet op een dag wakker met het idee 'nu ben ik homoseksueel'. Het zijn gevoelens die evolueren."

Ondertussen heeft het bedrijf dat de "'gay app" ontwikkelde, commentaar toegevoegd aan de app: de test biedt geen 100 procent zekerheid.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!