Houten vaten essentieel voor goed Lambiekbier
di 27 nov. - 8:04
Het is de conclusie van de doctoraatsstudie van wetenschapper Jonas de Roos en professor Luc de Vuyst van de VUB: houten vaten zijn van onlosmakelijk verbonden met de typische smaak van een Lambiekbier. Vooral de micro-organismen in die houten vaten zijn smaakbepalend.
Inox tank niet goed genoeg
“We weten al langer dat houten vaten nodig zijn om goede Lambiekbieren te maken”, zegt Gert Christiaens van brouwerij Oud Beersel. “Maar nu is er eindelijk ook wetenschappelijk onderzoek naar gedaan." Brouwers die een inox tank gebruiken om Lambiekbieren te brouwen, kunnen dus maar beter overschakelen op houten vaten.
De conclusie over de houten vaten is trouwens maar één vaststelling van het onderzoek van de VUB. Het hele brouwproces met alle bijhorende micro-organismen is in kaart gebracht. "Dit leert ons heel wat bij over het brouwproces van een goede Lambiek”, aldus Gert Christiaens.