Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Houten vaten essentieel voor goed Lambiekbier

di 27 nov. - 8:04

Niet alleen de lucht in de Zennevallei zorgt voor de goede smaak van een Lambiekbier, ook de houten vaten waarin het bier rijpt, spelen een belangrijke rol. Dat blijkt uit een studie van de VUB.
© Foto: www.oudbeersel.be

Het is de conclusie van de doctoraatsstudie van wetenschapper Jonas de Roos en professor Luc de Vuyst van de VUB: houten vaten zijn van onlosmakelijk verbonden met de typische smaak van een Lambiekbier. Vooral de micro-organismen in die houten vaten zijn smaakbepalend. 

Inox tank niet goed genoeg

“We weten al langer dat houten vaten nodig zijn om goede Lambiekbieren te maken”, zegt Gert Christiaens van brouwerij Oud Beersel. “Maar nu is er eindelijk ook wetenschappelijk onderzoek naar gedaan." Brouwers die een inox tank gebruiken om Lambiekbieren te brouwen, kunnen dus maar beter overschakelen op houten vaten. 

De conclusie over de houten vaten is trouwens maar één vaststelling van het onderzoek van de VUB. Het hele brouwproces met alle bijhorende micro-organismen is in kaart gebracht. "Dit leert ons heel wat bij over het brouwproces van een goede Lambiek”, aldus Gert Christiaens.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet