In een Bruegel-schilderij stappen dankzij virtuele bril

donderdag 17 oktober 2019 - 15:23
Willy Vanthienen
In de Hallepoort in Brussel is een nieuwe Bruegel-tentoonstelling voorgesteld. Aan de hand van unieke voorwerpen en via virtual reality word je ondergedompeld in het Brussel van 450 jaar geleden. Je kan dus virtueel in een schilderij stappen en kennis maken met de gewoontes van die tijd.

De nieuwe tentoonstelling opent vrijdag voor het grote publiek in de Hallepoort in Brussel.  Tijdens deze expo wordt de zestiende eeuw, de periode waarin Bruegel leefde, tot leven gewekt, vertelt Linda Wullus, conservator van de Hallepoort.  Dat gebeurt aan de hand van originele voorwerpen en virtual reality. "Het is een reis in vier schilderijen van Bruegel die een verhaal vertellen. Kers op de taart is het dak van de Hallepoort. Daar heb je een indrukwekkend uitzicht over Brussel.  Dankzij hightech kijkers word je ondergedompeld in het Brussel uit Bruegels tijd. De stad was toen nog omsloten door een omwalling. Je kon toen enkel toegang krijgen tot de stad via stadspoorten en Bruegel heeft toen wellicht dikwijls de Hallepoort doorkruist", zegt Linda Wullus nog.

Vier schilderijen

"We hebben vier schilderijen gekozen die behoren tot de vier hoofdthema's van onze expo", voegt Linda er nog aan toe. Eén van die schilderijen is "De strijd tussen carnaval en vasten. Je wordt gezogen in het schilderij en daar zie je de gebruiken in de vasten van die tijd", besluit Linda Wullus.  De tentoonstelling is toegankelijk van 18 oktober 2019 tot en met 18 oktober 2020. 

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!