Internaat Diest sluit door dalende belangstelling

vrijdag 5 april 2019 - 14:56
Bart Decoster
Op 1 september 2020 sluit het internaat Zwaluwnest in Diest definitief de deuren. De laatste jaren waren er al minder internen. Daardoor is het moeilijk om nog voldoende middelen en personeel voor de overgebleven leerlingen te voorzien.

Afbouw

De paasvakantie start voor de 37 leerlingen van internaat Zwaluwnest in Diest. De jongste is daar vier jaar, de oudste 18. Toch kregen de kinderen en hun ouders zo vlak voor de vakantie spijtig nieuws te horen. Want in 2020 gaat hun internaat dicht.

In het internaat zijn jongeren welkom die in Diest en omgeving naar school gaan. Het internaat wordt nu afgebouwd. In september 2019 start het laatste schooljaar met enkel nog 20 jongeren die les volgen in de scholen van de eigen scholengroep Adite, waar het internaat deel van uit maakt. Na dat schooljaar is het definitief gedaan.

Kwaliteit in gedrang

Volgens Ann Scheys van scholengroep Adite was er geen andere mogelijkheid: "We zien al enkele jaren een dalende interesse. Daardoor moeten we het met een opvoeder minder doen en dat is moeilijk vol te houden. We willen immers een warme thuis bieden met een goede huiswerkbegeleiding, ontspanning en lekkere maaltijden voor de kinderen en dat komt alsmaar meer onder druk te staan." 

Oorzaken

De scholengroep ziet twee belangrijke oorzaken voor de dalende interesse in het internaat: "Kinderen die vroeger van verder kwamen, die bleven op het internaat om toch hier op school te kunnen gaan. Maar vandaag komen die met het openbaar vervoer of worden ze met de auto gebracht. Mensen zijn mobieler geworden en maken er blijkbaar geen probleem meer van om zo ver te pendelen. Ook zien we dat zelfstandige ondernemers met kinderen, andere opvangmogelijkheden vinden die beter aansluiten bij hun leven dan een internaat."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!