Inwoners van Tombeek krijgen nog steeds geld van Keizer Karel

zondag 12 januari 2020 - 08:01
Lennart Segers
Keizer Karel reed zich met zijn koets in de 16de eeuw vast in de moerassen van Tombeek-Heide. De Tombekenaren trokken de kar recht en de Keizer kon weer verder. Uit dankbaarheid krijgen de inwoners tot nu elk jaar een som geld op de eerste zondag na Driekoningen.

Vandaag zondag 12 januari vindt opnieuw de Trek van Tombeek Heide in Overijse plaats. Volgens de overlevering liep de koets van Keizer Karel  in 1531 vast in de moerassen van Tombeek-Heide. De Tombekenaren schoten te hulp. Keizer Karel was hen daarvoor zo dankbaar dat hij hen een stuk grond schonk. Elk jaar krijgen alle mannelijke inwoners op de eerste zondag na Driekoningen nog een stukje rente van dit geschenk. De feestdag wordt ingeleid met een mis in de Sint-Bernarduskerk. Daarna is er een optocht naar het café waar de trek wordt uitbetaald. Daar betalen de Druivenambassadeur, Keizer Karel en de gemeente-ontvanger iedereen die uitgenodigd werd, 4 euro uit.

100 jaar oud café Oud Sint-Elooi dreigt te verdwijnen

Jan Van Brabant voorzitter van de dorpsraad nodigt iedereen: "Er zal muziek en toneel zijn. Dit jaar doen opnieuw de kinderen van de plaatselijke school mee, en spelen ze een toneeltje aan de brug over de Lane. Ook de Druivenambassadeurs zullen er zijn en de gemeentelijke ‘overheid’ van Overijse.Wat ook speciaal is dit jaar is de uitbetaling van de Trek in café Oud Sint-Elooi. Er zijn nog 2 herbergen in Tombeek : De Welkom en Oud Sint-Elooi. Elk jaar wisselen de cafés af om de Trek uit te betalen. Dat laatste café, meer dan 100 jaar oud, staat trouwens te koop. Het café is een monument in het dorp, op de parking gaan al 20 jaar de jaarlijkse Keizer Karelfeesten door en nu dreigt dit alles te verdwijnen."

Maar de Trek blijft en vindt vandaag plaats in Tombeek, vanaf 10u30 misviering in de kerk en de uitbetaling om 11u30 in café Oud Sint Elooi.

 

 

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!