Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

KIES19: Abou Jahjah: "Wij kunnen incontournable worden in Brussel"

do 16 mei - 0:26

Politiek activist Dyab Abou Jahjah komt met zijn nieuwe partij Be.One op in Brussel, Oost-Vlaanderen en Antwerpen voor de parlementsverkiezingen. In oktober 2018 richtte hij de partij op om deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen, maar die haalde toen nergens de kiesdrempel. Dit keer wordt het anders, vindt Jahjah. "We halen sowieso drie zetels in het Brusselse parlement."
© Foto: Belga

De Nederlandstalige partijen krijgen bij de verkiezingen sowieso 17 zetels in het Brusselse parlement. Bovendien moeten er verplicht twee Nederlandstalige ministers en één Nederlandstalige staatssecretaris in de regering zitten. "Een absurd systeem dat we willen afschaffen, maar zolang het bestaat gaan we er gebruik van maken", vertelt Jahjah. Be.One wil geen Nederlandstalige of Franstalige lijst zijn, maar een Brusselse burgerpartij. "Voor het eerst zal er een partij vanuit Nederlandstalige kant meedoen aan de Brusselse verkiezingen en toch massaal stemmen halen van Franstaligen. 90% van de Brusselaars spreekt Frans, dus daar moeten we onze stemmen halen. We willen drie zetels halen, dat moet haalbaar zijn. Wie weet worden we wel meteen incontournable voor het vormen van een regering."

De keuze om een eigen partij op te richten, lag voor de hand, zegt Jahjah. "Als het politieke aanbod je niet bevalt, heb je twee keuzes: blanco stemmen of een eigen partij oprichten. De traditionele partijen van vandaag stammen uit de 20ste of zelfs de 19de eeuw en werken op een ouderwetse manier. Wij willen een partij van de 21ste eeuw zijn met hedendaagse standpunten. Op sommige punten zijn we vrij links en op andere vlakken heel liberaal. We gaan voor radicale gelijkheid zowel op vlak van gender als afkomst en sociale achtergrond."

Radicale gelijkheid

Volgens Jahjah wordt discriminatie in onze samenleving niet hard genoeg aangepakt. "We willen drastischere oplossingen. Zo pleiten we voor een echte inspectiedienst tegen discriminatie van mensen met een migratieachtergrond. Zoals dat nu al gebeurt om bijvoorbeeld fraude op te sporen. Af en toe praktijktesten of mystery calls doen, is echt niet genoeg." Ook de strijd tegen seksisme moet volgens Jahjah opgevoerd worden. "We moeten niet altijd wachten tot er een drama gebeurt (zoals de moord op Julie Van Espen onlangs nvdr.) om dan collectief te reageren. Ik wil het probleem op een structurele manier oplossen."

Onverdoofd slachten

Jahjah is tegen een verbod op onverdoofd slachten van dieren. "Religieuze gemeenschappen hebben het recht om dieren ritueel - en dus onverdoofd - te slachten. Ik vind het hypocriet dat mensen de manier waarop moslims of joden dieren slachten dierenmishandeling vinden en in fabriek op elkaar gestapelde dieren niet. Wie zegt dat de elektroshocks of de stalen pinnen die in de vleesindustrie worden gebruikt om dieren te verdoven niet pijnlijk zijn? Die twee seconden voor een dier sterft, zijn niet het pijnlijkst, wel de manier waarop ze moeten leven. De vleesindustrie dát is dierenmishandeling."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet