KIES19: Broer Maggie De Block pleit voor doorbreken cordon sanitaire

zondag 26 mei 2019 - 17:25
Harald Scheerlinck
Eddie De Block (Open VLD), de broer van uittredend minister Maggie De Block en de ex-burgemeester van Merchtem, pleit voor het doorbreken van het cordon sanitaire tegen Vlaams Belang. Hij reageert daarmee op de forse stijging van de partij op verschillende plaatsen in Vlaanderen.

Op veel plekken in Vlaanderen gaat Vlaams Belang er stevig op vooruit. N-VA blijft wel de grootste partij, maar krijgt klappen ten voordele van vooral Vlaams Belang en Groen. De groenen eisen momenteel (264 van de 834 bureaus geteld) de tweede plaats op voor de Kamer in Vlaams-Brabant. CD&V en Open VLD spelen haasje-over voor de derde plaats.

"Er is maar één manier om de opmars van Vlaams Belang een halt toe te roepen en dat is hen mee laten regeren", vindt De Block. Hij beseft dat die uitspraak hem bij zijn partij Open VLD niet in dank zal worden afgenomen. "Ik zeg dit onafhankelijk van de partij. Het kan voor mij mits duidelijke afspraken en de belofte dat ze bepaalde racistische standpunten laten varen. In mijn eigen gemeente Merchtem waren er ook partijen die een uitvloeisel van Vlaams Belang waren. Ik heb hen erbij genomen in mijn eerste legislatuur als burgemeester en ik heb nog nooit zo goed gewerkt dan toen. Maar als Vlaams Belang blijft hameren op de splitsing van België, zal ze afgezonderd blijven."

Lessen trekken

Volgens De Block ging de kiesstrijd in Vlaams-Brabant vooral tussen N-VA van Theo Francken en Vlaams Belang met Dries Van Langenhove. "Open VLD is niet de derde die met het been gaat lopen, maar we zijn de dupe van die strijd. Ik hoop dat mijn partijtop lessen zal trekken uit deze verkiezingsresultaten. Ook in andere democratische landen zitten er intussen extreem-rechtse partijen in de regering. Als je een partij toelaat om deel te nemen aan de verkiezingen en hun resultaten zijn goed, dan moet je hen ook toelaten om mee een regering te vormen", aldus De Block.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!