KIES19: West-Vlaamse lijsten op afficheborden in Wemmel

donderdag 16 mei 2019 - 05:43
Heleen Luyckx
In de Vlaamse faciliteitengemeente Wemmel kan je volgens officiële lijsten stemmen op West-Vlaamse kandidaten. De West-Vlaamse affiche was bovendien ook nog tweetalig. "Wie verzint zoiets?" zegt burgemeester Vansteenkiste.

Wemmelaars die willen stemmen op de West-Vlaamse Hilde Crevits (CD&V) of Bart Tommelein (Open Vld) voor het Vlaams Parlement? Volgens de officiële uithangborden kan het. De kandidatenlijst van de Kieskring West-Vlaanderen hing in het Vlaams-Brabantse Wemmel zelfs aan de officiële borden op in twee talen. En het was geen kleine vergissing: het ging om alle lijsten van West-Vlaanderen voor het Vlaams Parlement.

Fout bij de drukker 

Burgemeester Walter Vansteenkiste (Lijst Burgemeester Wemmel): "Ik heb bij de melding onmiddellijk de affiches op de officiële bekendmakingsborden voor de verkiezingen laten weghalen. Wij hebben als gemeentebestuur de opdracht en zelfs de plicht om de officiële lijsten die we toegestuurd krijgen vanuit Binnenlandse Zaken, op te hangen. Allicht gebeurde er een fout met de stad Mesen, een stad en faciliteitengemeente in de Westhoek waar dus de officiële affiches voor de verkiezingen in twee talen zijn gedrukt. Die zijn allicht bij ons geraakt door een verkeerde zending vanuit de drukker."

(Taal)wet 

Woordvoerder Koen Schuyten van Binnenlandse Zaken: "Er gebeurde inderdaad allicht een fout bij de drukker. Maar normaal moeten zowel provincie als gemeente dit nakijken." Maar dan was er nog iets waar ze in Wemmel absoluut niet om kunnen lachen. Het zinnetje 'Ce document est disponible en français sur simple demande' staat niet op de oproepingsbrief voor de Wemmelaars. Net in een faciliteitengemeente waar de toepassing van de taalwetgeving zo gevoelig ligt. "De versturing van die kiesbrieven zonder het Franstalige zinnetje, gebeurde volledig buiten onze wil, want Wemmel wil volgens alle (taal)wetten voor faciliteitengemeenten correct handelen. Toen we die oproepingsbrieven voor de Wemmelse kiezers in de bussen zagen vallen, hebben we die tekortkoming opgemerkt en als gemeentebestuur meteen actie ondernomen. We lichten onze kiezers via alle mogelijke kanalen in. Op de gemeentelijke website is een extra bericht geplaatst. We gaan de rechten van de Franstalige inwoners verzekeren, zoals wettelijk is voorzien. Ze kunnen hun kiesbrief op elk moment inruilen, zoals bij alle andere verkiezingen in Wemmel steeds mogelijk was en is. We gaan sowieso vanuit het gemeentebestuur rekenschap vragen aan de hogere overheid om de organisatie van verkiezingen en het drukwerk in het vervolg beter te regelen. Binnenlands Bestuur moet het model van de kiesbrief correct opstellen en daar gebeurde de fout", vertelt burgemeester Walter Vansteenkiste. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!