Kleinste gemeente Bever grootste bloedgever: "Bloed geven is bij ons een volksgebeuren"

maandag 20 januari 2020 - 08:48
Yasmina El Messaoudi
Jana Smeets
Nergens in Vlaanderen wordt er meer bloed gegeven dan in Bever. De gemeente telt dan maar 1700 inwoners, maar liefst 11% doneert bloed of plasma. Dat blijkt uit een onderzoek van het Rode Kruis. De organisatie hoopt dat de rest van Vlaanderen volgt, en lanceert daarom een campagne.

179 inwoners op 1700 die bloed geven. Het is een mooi cijfer waar het Rode Kruis alleen maar van kan dromen voor de rest van Vlaanderen. Daar ligt het gemiddelde op 3%. De nummer twee in Vlaanderen, het Antwerpse Arendonk, staat op 6%. Het Rode Kruis lanceert daarom een campagne 'Ons dorp geef'. Daarmee wil het dorpen aanmoedigen om bloed te geven. In Bever doen ze dat dus al erg goed. En dat heeft alles te maken met de Bloedgevers van Bever, vertelt burgemeester Dirk Willem: "Ze zijn een groep vrienden die bij elke bloedafname activiteiten organiseren zoals een barbecue. Eén keer hebben ze zelfs Willy Sommers uitgenodigd, toen zijn maar liefst 400 inwoners bloed komen geven." 

Volksgebeuren

"Wij creëren een plek waar mensen op een leuke manier iets doen voor andere mensen", vertelt Philippe Allert van de Bloedgevers van Bever. "Bij elke bloedinzameling voorzien we kleine attenties: we bakken wafels of pannenkoeken, we geven een drankje of we geven donors een rode tulpenbol. Bloed geven is bij ons een volksgebeuren. Mensen die samen naar het voetbal gaan, komen eerst bij ons langs om bloed te doneren. Kinderen zien hun ouders bloed geven en als ze zelf volwassen zijn, zetten ze die traditie voort", zegt Philippe. Per jaar krijgen de Bloedgevers van Bever 1000 bloeddonoren over de vloer. "Op 2000 inwoners kan dat tellen!"

Drempelvrees?

"Daar is geen sprake van in Bever. Schrik voor een prik, dat hebben wij niet", aldus Philippe. Per jaar organiseren de 'Bloedgevers van Bever' vijf bloedinzamelingen. "Wettelijk gezien mag je maar vier keer per jaar bloed geven, maar door nog een vijfde sessie te organiseren, kunnen ook mensen die eens een sessie missen, vier keer bloed geven."

40.000 extra donoren

Zeven op tien Vlamingen heeft ooit in zijn leven bloed nodig. En dat terwijl er maar 170.000 Vlamingen doneert. Dat moet in de toekomst naar boven, met zo'n 40.000 donoren. Het Rode Kruis hoopt met de campagne dat de rest van Vlaanderen het voorbeeld van kleinste gemeente Bever volgt. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!