Koppel steelt 560 kilo koperen regenpijpen van kerkgebouwen

maandag 8 april 2019 - 13:46
Dirk Vlaeyen
Foto: © BSIP / Reporters
Het parket van Halle-Vilvoorde vervolgt een koppel voor een reeks opmerkelijke diefstallen. Een 52-jarige man en zijn 27-jaar jongere vriendin zouden 17 keer aan de haal zijn gegaan met de koperen regenpijpen van verschillende kerkgebouwen.

De politiezones AMOW (Asse, Merchtem, Opwijk en Wemmel), TARL (Ternat, Affligem, Roosdaal en Liedekerke) en K-L-M (Kapelle-Op-Den-Bos, Londerzeel en Meise) werden in tussen augustus en november 2018 geteisterd door een groot aantal koperdiefstallen aan kerken. Dieven gingen telkens aan de haal met de koperen regenpijpen die aan de gebouwen waren bevestigd. “De verdachten kwamen in beeld toen een van hen gefilmd werd, net als hun vluchtwagen”, vorderde de openbaar aanklager. “Uit het telefonie-onderzoek dat daarop volgde, konden de beklaagden worden gelinkt aan de feiten.”

Zeventien keer

Volgens het parket sloeg het duo 17 keer toe. De koperen buizen werd nadien verkocht bij een metaalhandelaar in Sint-Pieters-Leeuw. “Ze brachten 560 kilogram koper binnen en kregen daarvoor zo’n 2.200 euro voor”, aldus de substituut-procureur. Daarnaast worden de verdachten ook nog vervolgd voor twee feiten van diefstal van elektriciteit omdat ze stroom aftapten voor hun woonwagen. De man, die recidivist is, riskeert 2 jaar cel. Tegen zijn 25-jarige vriendin vorderde het parket een werkstraf van 150 uur. “Ik steel niet van de gewone mensen, maar de Kerk heeft geld genoeg”, verklaarde de vrouw tijdens haar verhoor. “Een week na de diefstal hingen er al nieuwe buizen, dus stalen we die opnieuw.”

Verblind door liefde

Beide beklaagden geven de feiten grotendeels toe. “Meneer leeft sinds twee jaar op een ziekte-uitkering, maar moest daarmee zijn vriendin en haar kind onderhouden”, pleitte advocaat Cécile Kenis. “Omdat ze geen 45 euro had om haar identiteitskaart te vernieuwen, kon ze geen uitkering aanvragen. Daarom zijn ze begonnen met het plegen van koperdiefstallen. Mijn cliënt bekent een groot deel van de feiten. Hij werd verblind door de liefde en beseft dat hij in de fout is gegaan. We vragen de rechtbank dan ook om mild te zijn.”

Cocaïneverslaving

Het parket hekelde de houding van de vrouwelijke beklaagde, die zelf niet aanwezig was op het proces. “Haar prioriteiten waren duidelijk niet goed gesteld. Met 45 euro had ze al haar papierwerk in orde kunnen krijgen en een uitkering kunnen aanvragen. Dat deed ze niet, ze koos er voor om 100 euro per dag uit te geven aan cocaïne.” Het vonnis valt op 29 april.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!