Korte Keten Kop-finale: Ambachtelijke speculaas van Vanvuchelen in Geetbets

woensdag 19 augustus 2020 - 11:09
Lise Everaerts
De provincie Vlaams-Brabant gaat dit jaar opnieuw op zoek naar het uithangbord van de Korte Keten, een manier van verkopen waarbij er rechtstreeks een band is tussen producent en consument. Eén van de vijf kanshebbers is "Ambachtelijke Speculaasbakkerij Vanvuchelen” in Geetbets. Erika Vanvuchelen vormde haar bakkerij om tot een ambachtelijke speculaasbakkerij en specialiseerde zich in het 3D-printen.

Erika verkoopt in haar bakkerij verschillende soorten speculaas zoals appelspeculaas, speltspeculaas en haar specialiteit de Grazense speculaas. Ze vindt het belangrijk dat mensen streekproducten kopen. Zelf verkoopt ze haar speculaas regelmatig op streekproducten- en boerenmarkten. “Je staat als producent in je eigen kraam en de klant heeft rechtstreeks contact met jou. In een wereld vol allergieën vind ik dat geen overbodige luxe. Mensen kunnen met vragen over jouw product rechtstreeks bij jou terecht”, aldus Erika.

3D-printing: speculaas op maat

Speculaasbakkerij Vanvuchelen maakt speculaas op maat voor allerlei gelegenheden. Dat kan voor bedrijven en hun opendeurdagen zijn, maar ook voor trouwfeesten en communies. Het productieproces blijft volgens Erika hetzelfde, maar er wordt een innovatieve toets aan toegevoegd. “Waar ze vroeger een beukenvorm moesten gebruiken, maken wij die stempel nu uit milieuvriendelijk materiaal en zo maken we de vorm volledig op maat van de klant. Eenmaal dat we de vorm met de 3D-printer gemaakt hebben, gaan we nog altijd op dezelfde ambachtelijke manier als voorheen aan de slag.”

Twee webshops door corona 

Door de coronacrisis zag Erika haar taken op een laag pitje staan. Niet enkel trouw- en communiefeesten werden geannuleerd, maar ook de streekproducten- en boerenmarkten gingen niet meer door. Om dat te compenseren schakelde de speculaasbakkerij over naar twee webshops. “De ene is enkel toegelegd op speculaas die we via Bpost verzenden, daar kan de hele Benelux op bestellen. De andere webshop richt zich op regio Hageland en Haspengouw. Daarop verkopen we naast onze speculaas ook huisgemaakt brood. Zij leveren twee keer per week aan huis en op die manier kan alles coronaproof gebeuren.” Bestellen kan via de website www.grazensespeculaas.be. 

Meer informatie over Korte Keten in de provincie Vlaams-Brabant vind je op www.zomerinvlaamsbrabant.be 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!