Leerlingen Montfortcollege Rotselaar krijgen AED-toestel

donderdag 21 februari 2019 - 15:14
Sofie Verbrugge
Het Montfortcollege in Rotselaar heeft vanaf nu een AED-toestel om mensen in nood te helpen bij hartfalen. Het toestel kwam er op vraag van de leerlingenraad. Ook buurtbewoners kunnen het toestel gebruiken.

Het Montfortcollege in Rotselaar heeft een gloednieuw AED-toestel (een automatische externe defibrillator). Het college telt 876 leerlingen, een 100-tal personeelsleden en meer dan 100 leerlingen in het internaat. Door het toestel is niet alleen de school maar ook de buurt vanaf nu hartveilig. De hartstarter is namelijk 24/7 beschikbaar. Je kan het toestel ter hoogte van de kapel aan de Aarschotsesteenweg vinden.

Leerling gestorven

De leerlingenraad vond het heel belangrijk om zo'n toestel op school te krijgen."Het toestel hangt vlak bij de sportvelden. We wilden dit toestel echt al heel lang en zijn blij dat het in orde is gekomen", zegt leerling Robin Vanden Bempt. "Hier is ooit een jongen in elkaar gezakt en overleden op het sportveld. Dat gebeurt niet vaak, maar goed, je weet toch maar nooit. Deze AED kan van pas komen voor heel de buurt."

De leerlingen hebben ook al les gekregen over hoe ze het toestel moeten gebruiken. "Het toestel begint tegen je te praten over hoe je het moet gebruiken. Eerst moet je de kleren openscheuren. Dan moet je de twee stickers plakken en dan doet het toestel eigenlijk alles zelf. Het is heel eenvoudig, iedereen kan het gebruiken." 

AED maakt wereld van verschil

Een AED-toestel kan echt een wereld van verschil maken. De overlevingskans dankzij zo een toestel is 60 à 70 procent. Hierdoor kunnen dus heel wat extra levens gered worden. Het toestel is gemakkelijk hanteerbaar waardoor iedereen het AED-apparaat kan en mag bedienen.
 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!