Leraar uit Londerzeel wint award met het kweken van algen in de klas

donderdag 12 september 2019 - 06:26
Lieselot Terryn
Wim Van Buggenhout uit Londerzeel heeft de VAN INnovation Award gewonnen. De prijs bekroont leerkrachten met een innovatief onderwijsidee. Van Buggenhout kweekt samen met zijn leerlingen algen in de klas. En wat ze daarbij leren komt ook van pas bij andere lessen, zoals Nederlands, fysica en wiskunde.

Wim Van Buggenhout geeft les in het GTI (Gemeentelijk Technisch Instituut) in Londerzeel. In zijn lessen kweekt hij samen met de leerlingen algen. "De leerlingen ontwerpen een groeibox waarin algen gekweekt worden", legt Van Buggenhout uit. "Zij moeten daarvoor bijvoorbeeld voedingszouten oplossen om de algen eten te geven. We geven de algen ook licht via LED-lampen die de leerlingen programmeren. We kunnen verschillende soorten licht geven, we variëren ook in temperatuur en zo proberen we de ideale groeiomstandigheden van algen te achterhalen."

STEM-onderwijs 

Het project van Van Buggenhout toont aan hoe het kweken van algen volledig binnen het STEM-onderwijs (exacte wetenschap, technologie, ontwerp en toegepaste wiskunde) past. Alles wat de leerlingen in de les van Van Buggenhout leren, komt ook van pas bij andere vakken. "In het vak industriële wetenschappen moeten de leerlingen bijvoorbeeld leren programmeren en dan maken ze bijvoorbeeld aan de algenbox wijs dat het in de ene box 20 graden en in de andere box 25 graden moet zijn. Op het einde van het jaar moeten ze ook een presentatie geven over het kweken van algen en dat is in dan in de les Nederlands voor hun eindexamen."

Op reis naar Finland: "het onderwijsland"

Wim mag nu samen met een collega naar Finland op reis. "Finland is het onderwijsland bij uitstek", zegt Wim. "Heel veel innoverende ideeën komen uit Finland. Wij hopen daar inspiratie op te doen en ook ons algen-project kunnen voorstellen."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!