Leuvense Vaart krijgt nieuw leven door verbouwing "Marie Thumas"- fabriek

dinsdag 13 augustus 2019 - 10:15
Andries Haesevoets
De "Marie Thumas"- fabriek in Wilsele krijgt een nieuwe toekomst. Het gebouw was in slechte staat en de stad wil de omgeving rond de Vaart nieuw leven in blazen met dit project. Het zal een duurzame site worden van ongeveer 30.000 m² met ruimte voor cultuur, ondernemen, wonen en ontspanning. Volgens schepen Carl Devlies zou het project binnen acht jaar moeten klaar zijn.

De fabriek werd gebouwd in 1886 door ingenieur Edmond Thumas en was de eerste conservenfabriek van België. Volgens projectontwikkelaar Philip Rubbens werd het gebouw verhuurd in een slechte toestand. "Het gebouw was op duurzaam vlak in slechte staat en met de plannen voor Leuven 2030 in het achterhoofd willen we streven naar een energievriendelijke stad."

Dynamische hub

"We zullen de oude fabrieken van "Marie Thumas" verbouwen tot een energievriendelijke en dynamische hub", bevestigt Rubbens.

"Voor de stad is dit project erg belangrijk, omdat deze gebouwen zich bevinden in de zone van de Vaart die volop in ontwikkeling is. Deze gebouwen zullen dus worden omgevormd tot een site waar de economische activiteit als hoofdbestemming zal fungeren, maar waar ook ruimte zal zijn voor andere activiteiten zoals woongelegenheden en ontspanning", zegt schepen Carl Devlies.  

Exacte activiteiten nog onbekend

"Wat er exact allemaal zal plaatsvinden in het gebouw is nog niet in kaart gebracht, maar er is nog veel tijd", zegt Rubbens. "We zullen samenzitten met de stad  om te bekijken wat die activiteiten concreet zullen zijn. Iedereen die ideeën heeft over mogelijke activiteiten of zich in de toekomst in het gebouw zou willen nestelen, mag dat zeker melden bij ons. Daar kijken we naar uit."

Foto: Bereal

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!