Londens architectenbureau ontwerpt cultureel centrum Leuven

maandag 15 april 2019 - 17:25
Helena Dewelde
Foto: Forbes Massie Studio, ontwerp Sergison Bates.
Het Londense Sergison Bates architectenbureau mag het nieuwe culturele centrum van de stad Leuven bouwen. Het futuristische gebouw zal de plaats innemen van het huidige Sint-Pietersziekenhuis in de Brusselsestraat. Het gebouw wordt een ontmoetingsplek en moet Leuven als cultuur-en erfgoedstad nog meer op de kaart zetten.

De visie van Sergison Bates Architects sluit volgens de stad Leuven het meest aan bij de ambities van de stad om een nieuwe kunstenplek in het centrum te creëren. “We gaan voor een ontwerp dat op het vlak van architectuur het erfgoed van de toekomst kan zijn, maar het moet ook actueel zijn. De voornaamste reden dat we voor dit bureau hebben gekozen is omdat ze heel mooi de link leggen met het bestaande erfgoed in de stad zoals de Predikherenkerk en de Romaanse Poort”, zegt directeur Cultuur Piet Forger. 

Leuven hoopt zich zo als cultuur-en erfgoedstad nog meer op de kaart te zetten. De stad is ook kandidaat om Europese Culturele Hoofdstad te worden in 2030

Nood aan groter podium

“Leuven heeft al 15 jaar nood aan een groter podium. Deze podiumkunstensite is daar een voorwaarde voor”, aldus directeur Cultuur Piet Forger. Het gebouw zal een nieuw cultureel centrum zijn, maar ook een stedelijke ontmoetingsplaats worden.

60 miljoen euro

De plannen worden eind april voorgelegd aan de gemeenteraad. Als alles vlot verloopt, is de nieuwe site operationeel tussen 2025 en 2027De kostprijs van het gebouw is 60 miljoen euro. De stad rekent voor de bouw op een bijdrage van de Vlaamse overheid.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!