Markske uit De Kampioenen keert terug naar zijn oude school in Aarschot

vrijdag 11 oktober 2019 - 10:03
Lennart Segers
Herman Verbruggen, alias Markske, zat 6 jaar op internaat in het Damiaan Instituut in Aarschot. Nu keert hij terug om te praten over pater Damiaan. Vandaag 11 oktober is Jozef Deveuster uit Tremelo, pater Damiaan, 10 jaar heilig verklaard. En Herman Verbruggen is rechtstreeks familie van pater Damiaan.

Vanmorgen was Herman Verbruggen nauwelijks te stoppen aan de telefoon bij Lennart Segers in Start je dag op Radio 2 in Vlaams-Brabant. Verbruggen mag "nonkel" zeggen tegen Jozef Deveuster en is gepassioneerd door de figuur en de ideeën van Damiaan.

Op internaat

Toch was de acteur niet altijd in de ban van pater Damiaan. 'Markske' is geboren en getogen in Kapellen boven Antwerpen, maar toen hij het moeilijk had in het vijfde en zesde studiejaar, zochten zijn ouders een school uit hun geboortestreek. De moeder van Herman, die voluit Virgina Josepha Damiana Deveuster heet, was van Heist-op-den-Berg en zijn vader van Betekom. Zij stuurden Herman op internaat naar het Damiaaninstituut in Aarschot. "Een zalige tijd, toffe school en ik heb die zes jaar in één keer uitgedaan. Toen vond ik het wel niet cool om aangesproken te worden op mijn familieband. Want ik mag eigenlijk 'nonkel' zeggen tegen pater Damiaan, hij was de broer van mijn overgrootvader."

Markske steunt Damiaan

Na het middelbaar werd Herman wereldberoemd in Vlaanderen als 'Markske' in F.C. De Kampioenen. Toen hij gevraagd werd om mee het uithangbord te worden van de Damiaan-actie te worden zei hij voluit ja. Ook op het grote feest in Tremelo was Herman erbij: "Dat was te gek, Tremelo had vroeger al eens een groot tentendorp opgezet met massaspektakel, maar toen was de paus niet langskomen omdat hij gevallen was in zijn bad. Maar bij een nieuw feest voor de heiligverklaring was ik erbij, net als alle familieleden. Mijn moeder was spijtig genoeg tegen dan overleden. Mijn broer André heeft wel een nog beeld gemaakt dat daar onthuld is."

Oud-leerling

Ik kreeg onlangs telefoon om als oud-leerling iets te komen vertellen voor de leerlingen. Met volle plezier en passie zal ik komen vertellen over de wereldfiguur en verre nonkel Pater Damiaan. "Bij een reünie heb ik wel al gezien dat de school helemaal veranderd is, het is ook geen internaat meer".  

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!