Meer en meer kappers zonder diploma beginnen een kapsalon

maandag 2 december 2019 - 17:05
Kristel Smout
De laatste jaren komen er altijd maar meer kapsalons bij. Vaak zijn dat mensen die niet eens een kappersdiploma hebben, en die onder de prijs werken. De ervaren kappers die al jaren hun eigen zaak hebben, zijn daar natuurlijk niet zo blij mee.

In heel wat steden en gemeenten zijn er de laatste tijd veel kapsalons bijgekomen. 13 procent meer in 10 jaar tijd, volgens cijfers van FOD Economie. En daar zitten veel kappers bij zonder diploma die maar tien euro vragen voor een knipbeurt. Ook in Halle is dat het geval. Marc De Kegel is al 30 jaar kapper in Halle en volgens hem heeft het te maken met de nieuwe wetgeving: "Het grote probleem is dat er geen vestigingsattest of geen diploma meer nodig is om als kapper te beginnen." 

Taart verdelen

De nieuwe kappers die er de laatste jaren bijkomen, zijn vaak ook opvallend goedkoop, en dus zijn ze concurrentie voor de kappers die al jaren een zaak uitbaten. "Wij hebben natuurlijk onze vaste klanten, maar de kleine zelfstandigen zien daar toch van af. Als je een taart hebt die je in zes moet verdelen, heeft iedereen een mooi stuk, maar dat is anders als je de taart in 30 moet verdelen. We krijgen ook geen steun van de federaties van de kappers, en de stad Halle is ook te laks met de wetgeving daarrond. Er zijn kappers in Halle die zelfs zeven dagen op zeven open zijn en dat mag niet." 

Kwaliteitslabel

Er is een verschil in kwaliteit tussen ervaren kappers en kappers zonder diploma, zegt Marc De Kegel. "De mensen die een diploma hebben, hebben sowieso een kwaliteitslabel. Maar door de crisis kijken de klanten naar wat goedkoop is. En de jonge mensen gaan tegenwoordig niet meer zoveel naar de kapper. Het zijn alleen nog de ouderen die iedere week naar de kapper gaan. "

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!