N-VA vist Mark Demesmaeker uit Halle op als senator

woensdag 19 juni 2019 - 09:21
Sofie Verbrugge
De partijraad van N-VA heeft beslist wie de gecoöpteerde Senaatszetel krijgt waar de partij recht op heeft. De keuze viel op voormalig Europees Parlementslid Mark Demesmaeker.

Mark Demesmaeker stapte in 2004 in de nationale politiek na een carrière als nieuwsanker bij VTM en presentator van diverse TV-programma's. In 2004 raakte hij meteen verkozen als Vlaams Parlementslid voor N-VA. Ook in 2009 kon hij volksvertegenwoordiger blijven.

Demesmaeker is lokaal ook actief in de politiek. In 2006 was hij schepen in Halle. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 was hij N-VA lijsttrekker. De partij werd toen de grootste in Halle maar werd niet mee opgenomen in het bestuur. In 2018 duwde Demesmaeker de lijst door gezondheidsproblemen. Hij raakte vanop die plaats verkozen. 

Beste milieuparlementslid 

In 2013 volgde Mark Demesmaeker Frieda Brepoels op als Europees Parlementslid. Hij kwam vooral in het nieuws als voorvechter van de Catalaanse zaak en het klimaat. Hij werd in 2017 door Vote Watch uitgeroepen tot meest invloedrijk Europarlementslid inzake milieu en een jaar later werd hij door het European Parliament Magazine genomineerd voor de titel beste milieuparlementslid.

Afschaffing van de Senaat 

Bij de verkiezingen van 26 mei 2019 stond Mark Demesmaeker op een moeilijke vierde plaats voor Europa. Hij behaalde een goede persoonlijke score maar de partij moest één Europese zetel inleveren en dus was er voor Demesmaeker geen Europees mandaat meer.

De N-VA heeft nu beslist om Demesmaeker terug op te vissen voor de nationale politiek als gecoöpteerd senator. Dat is een senator die wordt verkozen door de taalgroepen in de Senaat waartoe hij of zij behoort. In totaal zijn er 6 Nederlandstalige en 4 Franstalige gecoöpteerde senatoren.

“Ik ben de partij zeer dankbaar dat ik mijn politieke werk op nationaal niveau kan verderzetten. Al is het wel een heel andere omgeving. Ik blijf samen met mijn partij ijveren voor de uiteindelijke afschaffing van de Senaat. Maar dat zal me niet weerhouden om ook hier mijn stem te laten gelden voor de zaken die mij nauw aan het hart liggen: een écht Vlaams en een écht groen beleid.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!