Nieuw boek over trekpaarden: "Het zijn harde werkers, net als Vlaams-Brabanders"

woensdag 12 juni 2019 - 14:57
Kirsten Simons
Foto: Provincie Vlaams-Brabant
De provincie Vlaams-Brabant heeft vandaag enkele nieuwe initiatieven voorgesteld om het Brabants trekpaard nog meer in de kijker te zetten. Zo is er een boek, een documentaire en komt er een beurs rond vakmanschap.

Het Brabants trekpaard is één van de symbolen van de provincie Vlaams-Brabant. "De cultuur en historiek rond het trekpaard moeten daarom levend gehouden worden", zegt gedeputeerde voor Erfgoed Tom Dehaene. "Onze regio staat historisch bekend als dé regio van het Brabants trekpaard. We werken daar al jaren rond en vandaag hebben we enkele nieuwigheden voorgesteld die het gebeuren rond het trekpaard nog wat extra moeten versterken." Zo verschijnt er een documentaire, komt er een beurs rond vakmanschap en is er het boek "Kweker, keuring en kordeel".

Erfgoed

Vorig jaar werd de trekpaardencultuur erkend als immaterieel erfgoed. "We wouden al het opzoekingswerk daarrond in een naslagwerk onderbrengen, vandaar een boek over het trekpaard", zegt Dehaene. "Daarin geven we duiding over hoe trekpaarden gekeurd of gemend worden en leer je meer over de verschillende manieren van fokken. Dat alles vind je in een zeer mooi boek met veel beeldmateriaal, een geslaagd naslagwerk." Het boek is niet alleen bedoeld voor kenners, maar voor iedereen die houdt van dieren en in het bijzonder van het trekpaard.

"Het trekpaard is zijn functie in de landbouw aan het verliezen door nieuwe technieken zoals tractoren die de taken van het trekpaard overnemen", zegt gedeputeerde Dehaene. "Trekpaarden zijn harde werkers en ze hebben een zacht karakter, net zoals de Vlaams-Brabanders. We willen de cultuur en historie rond het trekpaard levend houden, vandaar de verschillende initiatieven."

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!