Nieuwe reeks: de ‘Grote Vijf’ van Vlaams-Brabant en Brussel

vrijdag 8 november 2019 - 07:20
Kirsten Simons
Foto: Carl Theunis
Wat zijn de vijf grootste, wilde dieren van Vlaams-Brabant en Brussel? Wat eten ze, waar leven ze, met hoeveel zijn ze en zijn ze gevaarlijk? Reporter Kirsten Simons trekt de natuur in, samen met andere natuurliefhebbers en probeert de ‘Grote Vijf’ te spotten. Dat blijkt een hele uitdaging.

The Big Five’, het is een term die vooral gebruikt wordt voor de vijf grote wilde dieren die toeristen willen spotten in Afrika: buffel, leeuw, luipaard, neushoorn en olifant. Maar hebben wij ook zo’n ‘grote vijf’ in Vlaams-Brabant en Brussel? Vijf grote dieren die leven in het wild, in de bossen en velden van Vlaams-Brabant, of zelfs in Brussel?

Opportunisten

Het is alvast zo dat er de laatste jaren meer grote en wilde dieren voorkomen in Vlaams-Brabant, dat bevestigen onder ander Natuurpunt, Landschap vzw, het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) en de Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud. Het gaat vaak om opportunisten, dieren die zich makkelijk aanpassen aan het landschap en ook makkelijk voedsel vinden. Laat de ‘grote vijf’ nu bijna allemaal van die opportunisten zijn.

Welke vijf?

Dat lees je in de bijgevoegde artikelenreeks! Met veel info en filmpjes van elk dier.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!