Nieuwe thuis voor kamsalamander in Boortmeerbeek

dinsdag 13 augustus 2019 - 19:40
Thomas Van den Hoof
kamsalamander
foto: Hugo Willockx
Toen in de buurt van Mechelen een nieuw overstromingsgebied werd aangelegd, dreigde de habitat van de kamsalamander daar te verdwijnen. Natuurpunt, het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek en het Agentschap voor Natuur en Bos zorgden samen voor een nieuwe thuis in Boortmeerbeek én... voor een kweekprogramma.

Alles begon met de aanleg van een nieuw overstromingsgebied in het Zennegat, vlakbij Mechelen. Dat gebied maakt deel uit van het Sigmaplan, dat overstromingen moet voorkomen. In een oude meander werden kamsalamanders ontdekt. Meteen werd een actieplan opgestart om de beschermde diersoort te vrijwaren en haar een nieuwe thuis te bezorgen.

Kweekprogramma

Natuur en Bos ving de aanwezige salamanders met fnuiken. De dieren werden daarna overgebracht naar het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek in Linkebeek. Daar werd een heus kweekprogramma opgestart. Intussen legden de vrijwilligers van Natuurpunt nieuwe poelen aan in het Boortmeerbeeks Broek (lees verder onder de foto).

Boortmeerbeeks Broe;k foto Sam Van de Poel

In 2016 werden de eerste 35 jonge kamsalamanders uitgezet.  In 2018 konden er zo 1.229 larven uitgezet worden. In 2019 volgden er al 1.789. En komende zondag krijgen de laatste jonge en volwassen kamsalamanders feestelijk de vrijheid. De komende jaren wordt de populatie verder opgevolgd. Door een unieke tekening van zwarte vlekken op de gele buik kan elk dier individueel herkend worden. En zo kunnen we meer te weten komen over de overlevingskansen en de evolutie van de populatie.

Laatste puzzelstuk

"Met het Boortmeerbeeks Broek wordt een ontbrekend puzzelstuk ingevuld", zegt Jens D' Haeseleer van Natuurpunt in Boortmeerbeek.  "Deze streek was de ontbrekende schakel in het gebied van Mechelen tot Haacht. De duurzame bescherming van de kamsalamander in de Dijlevallei komt hiermee een stapje dichterbij."

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!