Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Nog maar een 15-tal druiventelers in Druivenstreek nu ook bekende serrist Luppens stopt

di 12 nov. - 5:45

Eén van de bekendste druiventelers uit de Druivenstreek, Flup Luppens uit Jezus-Eik, stopt er mee. Hij heeft de Vlaams-Brabantse tafeldruif opnieuw mee op de kaart gezet maar gaat nu op zijn 63 met pensioen. Een eventuele overnemer wil hij graag opleiden en begeleiden. In de bekende Vlaams-Brabantse Druivenstreek zijn er nu nog maar een 15-tal telers.
Flup Luppens in zijn druivenserre
© Bron: Radio 2

In de Druivenstreek zijn de laatste druiventrossen van het seizoen verkocht. Het is nu een klein jaar wachten op nieuwe Vlaams-Brabantse tafeldruiven.

Verkoop doet het goed

Omdat er niet veel druiventelers meer zijn en de kwaliteit erg hoog ligt, is de druivenverkoop een groot succes. De serristen, zoals de druivenkwekers worden genoemd, verkopen elk jaar gemakkelijk uit. De dure dikke Leopold Drie-druiven zijn zelfs moeilijk te krijgen omdat ze zo in trek zijn.

Pensioen op 63

Het nieuwe druivenseizoen zal het moeten doen zonder een van de bekendste serristen. Flup Luppens van Sonïen druiven uit Jezus-eik, stopt er mee: "Ik heb altijd gezegd dat ik ging stoppen als ik pensioengerechtigd ben, ik word nu 63 en mag stoppen. Nu nog de laatste druivenbladeren verwijderen en dan ga ik zeker een jaar lang mijn druivelaars, kostbaar goed, onderhouden, desnoods zonder vruchten. In 1992 hebben we hier alles vernieuwd, later hebben we ingezet op toerisme, de bioteelt en de beschermde oorsprongsbenaming, ik beschouw mijn missie als geslaagd."
In totaal zijn nog een 15-tal professionele druiventelers actief in Tervuren, Hoeilaart, Huldenberg en Overijse.

Vader Raymond Luppens was een van de bezielers van de druif- en wijncoöperatieve Isca en de Druivenfeesten in Overijse. Zijn zonen Jean-Pierre en Filip, die zich door iedereen Pips en Flup laten noemen, namen na het faillissement in 1978 een doorstart op eigen domein. Flup werd druiventeler, Pips hield zich bezig met de wijn.

Gesprekken met overnemers

Zijn broer Pips Luppens blijft wijn maken, maar Flup stopt nu in november 2019 definitief met de druiven. Tijd voor kleinkinderen, muziek en fietsen nu. Maar wat met al zijn druivelaars en serres? Wel, de kans bestaat dat er een overnemer komt, maar wat voor iemand moet dat zijn? Flup Luppens: "Iemand die durft investeren en wil bijleren. Ik doe aan bioteelt en kweek een topproduct. De zomers zijn druk, maar in de winter is het erg rustig. De verkoop is altijd goed geweest, daar zal het niet aan liggen, het blijft wel tuinbouw en arbeidsintensief, je moet ook liefde hebben voor het product." 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet