Noirauds zijn na 126 jaar niet meer zwart

vrijdag 1 maart 2019 - 16:18
Lauren Darras
Na 126 jaar nemen de Noirauds van Brussel afscheid van hun traditie. In de maand maart komen de leden samen om geld in te zamelen voor kansarme jongeren. Hun gezichten schminken ze dan normaal zwart om niet herkend te worden, maar tegen die traditie kwam de laatste tijd veel protest.

De Brusselse Noirauds werden gesticht in 1876 toen een vriendengroep geld inzamelde voor een crèche in financiële nood. Doorheen de jaren bleven de Noirauds geld inzamelen voor kansarme jongeren. Ze kregen voor hun acties zelfs steun van koningin Paola en ook Didier Reynders en koning Filip waren ooit lid.

Witte hoed

De Noirauds kan je herkennen aan hun witte kraag en witte hoed. Ze schminken hun gezicht ook zwart maar die traditie krijgt de laatste jaren veel kritiek. "Mensen vonden dat we racistisch waren door onze zwarte gezichten. Het was absoluut niet de bedoeling om een zwarte na te doen, de bedoeling was om anoniem te blijven", zegt Luc Rentmeesters.

De Noirauds wisten dat er iets moest veranderen aan hun 126-jarige traditie. De leden gaan hun gezichten vanaf nu in de Belgische vlag schminken: "We hebben lang moeten zoeken om iets te vinden dat ook esthetisch is. We blijven anoniem, de mensen herkennen ons nog steeds niet en we hebben nu dus meer kleuren in ons gezicht", verduidelijkt Luc. 

Leden verloren

Door de lange traditie was het moeilijk om de verandering door te voeren. Zeker voor leden die al 20 jaar actief zijn in de vereniging. "We moesten kiezen tussen verdwijnen of ons aanpassen. We bestaan om kinderen te helpen en al de rest is bijzaak. Het is wel niet zonder tranen en zweet opgelost, we zijn enkele leden verloren maar het is het doel dat telt", aldus Luc. 

 

 

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!