Nu ook mis in het Londerzeels dialect

zaterdag 12 januari 2019 - 10:00
Kirsten Simons
Nu zondag kan je in Londerzeel naar de allereerste misviering in het plaatselijke dialect. De Landelijke Gilde van de gemeente bestaat 100 jaar en dat wordt gevierd met een mis in het Londerzeels.

Het wordt geen gewone misviering nu zondag in de Sint-Kristoffelkerk in Londerzeel. William Van Hemelrijck (78) uit Westrode zal de viering voorgaan in het Londerzeelse dialect. William woont intussen in buurgemeente Westrode maar is geboren en getogen in Londerzeel. Bovendien heeft hij een sterke band met de Sint-Kristoffelkerk: "Het is de kerk waar ik gedoopt ben en mijn communie heb gedaan. Ik heb dus nog een band met Londerzeel. De pastor uit Londerzeel komt uit West-Vlaanderen en is het plaatselijke dialect niet machtig. Omdat ik dat al een paar keer gedaan heb in Westrode, heeft men mij gevraagd dat ook in Londerzeel te doen. Ik word dus priester voor één dag." 

Uniek dialect

Volgens William is het Londerzeels een uniek dialect dat niet verloren mag gaan. "Ze hebben wel zeer specifieke klanken die je niet kan schrijven. Ik denk dat het zowat het enige dialect is, waarvan je de 'a' niet kan schrijven. Bijvoorbeeld: vader, paling, haven: woorden met de 'a' als tweede letter spreken wij uit als een soort 'ae'." Het dialect is volgens Willem ook goed verstaanbaar voor anderen, bijvoorbeeld voor Limburgers of West-Vlamingen.

Wie de mis in het Londerzeels dialect wil volgen: afspraak nu zondag om half 10 in de Sint-Kristoffelkerk van Londerzeel. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!