Oorzaak vissterfte Diest moeilijk te achterhalen

woensdag 14 augustus 2019 - 14:40
Thomas Van den Hoof
auto vmm
Het is vrijwel onmogelijk om de juiste oorzaak te achterhalen van de vissterfte, dinsdagavond in Diest. Dat zegt de Vlaamse Milieu Maatschappij (VMM) na een onderzoek ter plaatse. Het water in de Begijnenbeek is intussen opnieuw van goede kwaliteit.

"Mogelijk is er een lozing gebeurd of is er via een overstort verontreinigd water in de Begijnenbeek terechtgekomen", zegt Gunther Van den Broek van de VMM. Hij kwam in Diest vanmorgen het water van de Begijnenbeek onderzoeken. "Wellicht is er door de tijdelijke vervuiling een zuurstoftekort ontstaan. Dat heeft vooral de kleine vissen in de beek, zoals de baars, het leven gekost."

Oorzaak onvindbaar

Intussen is het water in de Begijnenbeek opnieuw van goede kwaliteit. "Het wordt dan ook erg moeilijk om de bron van de vervuiling te zoeken. Dat moeten we stroomopwaarts doen, maar het is eigenlijk onbegonnen werk. We kunnen aal bedrijven gaan onderzoeken, maar dat is moeilijk als je niet weet welk product er geloosd is. Het kan evengoed vervuild water uit een visvijver zijn, dat door een overstort na een regenbui in de beek is gestroomd."

Volksgezondheid

"Er is geen gevaar voor de volksgezondheid", verzekert Van Den Broeck. "Bovendien is het vervuilde water intussen al verder gestroomd. Het komt uiteindelijk in de Demer terecht, waar het sowieso sterk verdund zal worden."

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!