Opwijkse vrijwilligers richten dierenvoedselbank op: "Dierenvoeding is duur voor mensen in armoede"

woensdag 16 oktober 2019 - 08:52
Lieselot Terryn
In Opwijk komt de eerste dierenvoedselbank van onze provincie. Enkele vrijwilligers gaan een keer per maand dierenvoedsel uitdelen aan gezinnen die het financieel moeilijk hebben.

Iedereen heeft wel eens gehoord over de voedselbank die etenswaren uitdeelt aan mensen in armoede. In Opwijk komt er nu een voedselbank voor dieren. "In ons land heeft gemiddeld 1 op 4 gezinnen een kat of een hond", zegt Tom Bosman, een van de vrijwilligers. "Bij mensen in armoede heeft meer dan de helft een of meerdere dieren. Vaak is het huisdier voor hen een sociale vorm van vriendschap. Maar soms is het moeilijk voor hen om de dieren eten te geven, daarom onze dierenvoedselbank. 

Dierenpakketten

De dierenvoedselbank in Opwijk zal volledig draaien op vrijwilligers. De dierenpakketten zullen één keer per maand afgehaald kunnen worden. "Wij gaan in eerste instantie dierenpakketten voor honden en katten samenstellen", zegt Bosman. "Het voedsel kan van particulieren komen, maar ook dierenspeciaalzaken doen mee."

75 dieren per maand

In Opwijk verwachten ze zo'n 50 à 70 gezinnen te kunnen helpen. "Het is eigenlijk een project waarvan je hoopt dat het geen succes wordt", zegt Bosman. "Hoe meer mensen een beroep op ons moeten doen, hoe meer  mensen in armoede leven. Maar we stellen vast dat er in onze gemeente maandelijks zo'n 100 à 150 mensen beroep doen op de voedselbank. Als de helft daarvan een huisdier heeft, dan rekenen we op minstens 75 dieren per maand die we kunnen helpen."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!